Zřízení Státního úřadu inspekce práce provázela řada pochybení

Tisková zpráva - 13. listopadu 2007


Prověřit nakládání a hospodaření Státního úřadu inspekce práce s majetkem státu a s finančními prostředky pro zajišťování činností ve smyslu zákona o inspekci práce a jejich užití bylo cílem další z akcí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Kontrolováno bylo období červenec 2005 až prosinec 2006, v případě věcných souvislostí také období předchozí a následující. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo práce a sociálních věcí (ministerstvo) a Státní úřad inspekce práce (SÚIP).

SÚIP vznikl dne 1. 7. 2005 zákonem, kterým byl současně zrušen Český úřad bezpečnosti práce a zrušeny byly i jednotlivé inspektoráty bezpečnosti práce. „Ministerstvo stanovilo rozpisem v roce 2006 SÚIP rozpočet, který neodpovídal reálné potřebě výdajů na zajištění činnosti, což dokládá mj. navýšení rozpočtu během roku o více než třetinu, stejně tak i počet rozpočtových opatření,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

„Státní úřad inspekce práce nesestavil zahajovací rozvahu ke dni svého vzniku, tj. 1.červenci 2005. Neodvedl v roce 2005 do státního rozpočtu nevyčerpané finanční prostředky z akcí financovaných z programů ISPROFIN v celkové výši přes 1,5 milionu korun, jejichž realizace byla v roce 2005 ukončena,“ uvedl Dohnal. Kontrolou byla zjištěna také celá řada pochybení v oblasti účetnictví.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/08. Kontrolní akcí řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ MVDr. Rudolf Němeček.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


1. července 2005 nabyl účinnosti zákon č. 251/2005 Sb., o inspekci práce, který zrušil Český úřad bezpečnosti práce i inspektoráty bezpečnosti práce a zřídil SÚIP a oblastní inspektoráty práce. MPSV v rámci své působnosti řídí SÚIP a mj. schvaluje jeho roční program kontrolních akcí, koordinuje kontrolní priority, přezkoumává správní rozhodnutí vydaná SÚIP v prvním stupni a poskytuje mu ze své rozpočtové kapitoly finanční prostředky.


tisk stránky