Účetnictví státního podniku LOM nebylo průkazné

Tisková zpráva - 12. prosince 2007


Účetnictví státního podniku LOM PRAHA nebylo v uplynulých letech průkazné, neboť nebyly prováděny inventury dle zákona o účetnictví. To je jeden ze závěrů kontrolní akce Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Cílem této kontroly bylo prověřit hospodaření státního podniku s majetkem státu a s finančními prostředky a posoudit uzavřené smluvní vztahy mezi zakladatelem a státním podnikem.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2005 a 2006, v případě věcných souvislostí i roky předcházející a období do skončení kontroly. Kontrola byla provedena u státního podniku LOM PRAHA (LOM) a u Ministerstva obrany (MO).

Ministerstvo jako zakladatel státního podniku LOM neprovedlo bez zbytečného odkladu aktualizaci povinných údajů v zakladatelských dokumentech ani nevymezilo určený majetek státnímu podniku tak, aby odpovídal skutečnému stavu. Tyto nedostatky byly zjištěny v zakladatelských dokumentech, které jsou součástí sbírky listin u příslušného rejstříkového soudu. MO po ukončení kontroly přijalo opatření k nápravě těchto nedostatků.

„LOM v letech 2004–2006 prodal celkem 45 208 m2 pozemků a budovy na nich za téměř 60 milionů korun. Ve dvou případech nedodržel podmínku stanovenou zakladatelem, neboť tyto nemovitosti prodal za ceny o více než dva miliony nižší, než stanovily znalecké posudky. Z toho v jednom případě byly nemovitosti prodány ještě před udělením souhlasu zakladatelem,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Na hospodaření LOM měla podle kontrolorů negativní vliv absence dlouhodobé strategie MO a nedostatek informací o záměrech, které by měly vytvořit stabilizační rámec pro další rozvoj resortu obrany a jím zřízeného státního podniku. Ten udržuje maximální strukturu výrobkového portfolia, z kterého řada výrobků již nemá perspektivu využitelnosti v Armádě ČR.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/03. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Zdeněk Brandt.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky