Podle NKÚ neplnilo MŠMT důsledně své povinnosti zřizovatele

Tisková zpráva – 4. února 2008


Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit hospodaření s majetkem státu a správnost přidělování a používání finančních prostředků vynakládaných na činnost školských zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy a zařízení pro preventivněvýchovnou péči.

Šedesát jedna školských zařízení pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy a školských zařízení pro preventivněvýchovnou péči obdrželo od MŠMT finanční prostředky neinvestičního a investičního charakteru v celkové výši přes 1,6 miliardy korun v roce 2005 a v roce 2006 přes 1,8 miliardy. Kontrole bylo podrobeno 22 zařízení tohoto typu. Prověřeny byly poskytnuté finanční prostředky a také nakládání s majetkem státu v celkové výši přes 1,2 miliardy korun.

Z dvaadvaceti kontrolovaných školských zařízení byly u třinácti zjištěny nedostatky při účtování o majetku, čímž docházelo ke zkreslení majetkových účtů v účetních závěrkách let 2005 a 2006. „Účetnictví těchto zařízení tak nebylo vedeno v souladu se zákonem. MŠMT pak převedlo chybné údaje z majetkových účtů rozvah jednotlivých příspěvkových organizací do celkové rozvahy příspěvkových organizací – sumáře, která je součástí závěrečného účtu kapitoly. Tím byly zkresleny celkové majetkové účty závěrečných účtů kapitoly za roky 2005 a 2006,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

„Kontrolou poskytnutých finančních prostředků byla u kontrolovaných osob zjištěna jen nevýznamná porušení některých ustanovení obecně platných právních předpisů. Výjimku tvoří Výchovný ústav a školní jídelna, Nová Role, který porušil rozpočtovou kázeň v celkové výši jeden milion korun,“ doplnil prezident Dohnal.

Kontrolováno bylo období od 1. 1. 2005 do 31. 12. 2006, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a příspěvkové organizace (kompletní seznam viz. informace z kontrolní akce).

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/09. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ JUDr. Jan Holeček.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky