Ministerstvo financí neúčtovalo o pohledávkách

Tisková zpráva – 13. února 2008


Kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) byla podrobena činnost Ministerstva financí (MF) při poskytování návratných finančních výpomocí (NFV) z kapitoly státního rozpočtu Všeobecná pokladní správa (VPS) a ze státních finančních aktiv. Dále byly kontrolovány postupy MF při správě pohledávek vzniklých z poskytnutých návratných finančních výpomocí a státních půjček.

Ve sledovaném období (od roku 2004 do 30. června 2007) poskytlo MF z kapitoly státního rozpočtu Všeobecná pokladní správa návratné finanční výpomoci v osmi případech v objemu převyšujícím celkem 465 milionů korun. K 30. červnu 2007 spravovalo ministerstvo pohledávky z NFV v celkové výši přesahující 14 miliard.

„Zjistili jsme například, že ve třech z osmi kontrolovaných případů rozhodnutí o poskytnutí NFV nepodepsal za MF jeho ministr nebo první náměstek, ale ředitel odboru, aniž by k tomu měl potřebné zmocnění. Dvě rozhodnutí neobsahovala lhůtu, v níž má být dosaženo stanoveného účelu, na který byla podpora poskytnuta, jak ukládá zákon o rozpočtových pravidlech,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

MF nezaznamenávalo do centrální evidence dotací údaje o poskytnutých NFV, přestože tuto povinnost od roku 1998 každoročně ukládala vláda svým usnesením a od roku 2004 zákon o rozpočtových pravidlech. V kontrolovaném období měly být zaznamenány údaje o prostředcích ve výši přes 465 milionů korun. Ve třech z osmi kontrolovaných případů MF nedoložilo finanční vypořádání poskytnutých NFV, jehož provedení ukládá příjemcům podpory zákon o rozpočtových pravidlech, a které má obsahovat údaje o skutečném použití finančních prostředků.

V rozporu se zákonem o účetnictví a zákonem o rozpočtových pravidlech Ministerstvo financí neúčtovalo o poskytnutí NFV ani o vzniklých pohledávkách. O pohledávkách z NFV a o jejich splácení vedlo různé evidence, které však nebyly pro řádnou správu pohledávek ani pro přesné vykazování výše aktiv státu evidencemi spolehlivými.

K části pohledávek ve výši 195 milionů korun nepředložilo MF doklady o jejich vzniku, u některých pohledávek neprokázalo včasné uplatnění práv státu směřující k návratnosti prostředků. Pohledávku z NFV ve výši 434 milionů korun převedlo ministerstvo do stavu pohledávek z realizovaných státních záruk, aniž by takový postup zákon o rozpočtových pravidlech umožňoval.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/15. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ JUDr. Eliška Kadaňová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky