Ministerstvo životního prostředí je správcem informačního systému jen formálně

Tisková zpráva – 18. února 2008


Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se ve své další kontrole zaměřil na finanční prostředky státního rozpočtu určené pro vytváření, obnovu a provozování informačních systémů a komunikačních technologií v resortu Ministerstva životního prostředí (MŽP). Podle prezidenta NKÚ Františka Dohnala informační strategie MŽP neobsahuje úplný přehled informačních systémů resortu, jejich popis a informace o potřebě pořízení nových systémů.

Dlouhodobá informační strategie ČHMÚ a bezpečnostní politika MŽP nebyly do doby ukončení kontroly vytvořeny. Jednotný informační systém o životním prostředí je podle NKÚ spíše teoretickým konceptem, nikoliv informačním systémem v klasickém slova smyslu. Všechny jeho subsystémy nejsou vzájemně propojeny, navíc dokument uvádějící úplný seznam všech subsystémů a mapující vazby mezi nimi nebyl MŽP vypracován.

„Je nutné konstatovat, že MŽP nenaplňuje úlohu správce Jednotného informačního systému o životním prostředí definovanou v zákoně o informačních systémech veřejné správy. Správcem informačního systému je jen formálně. Povinnosti a odpovědnosti subjektů zúčastněných na provozu jednotlivých subsystémů nejsou jasně vymezeny,“ řekl prezident NKÚ Dohnal.

ČHMÚ při výběru dodavatele pro akce programů reprodukce majetku porušil zákon o veřejných zakázkách. Neplnil také povinnost provádět jednou ročně pravidelné kontroly dodržování licenčních smluv nainstalovaných počítačových programů.

„U MŽP nebyla provedena v letech 2004 až 2006 žádná kontrola ani audit prostředků státního rozpočtu vynakládaných na informační a komunikační technologie. Nebyly prováděny externí kontroly ze strany Ministerstva informatiky a kontrolu či audit neprovedl ani odbor interního auditu a finanční kontroly MŽP,“ řekl prezident Dohnal.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo životního prostředí (MŽP), Ministerstvo informatiky (MI), Ministerstvo vnitra (MV), česká informační agentura životního prostředí (CENIA) a Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Kontrola byla provedena v době od května do listopadu 2007. Kontrolováno bylo období od roku 2004 do roku 2006, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující, a to až do ukončení kontroly.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/16. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Ing. Ludmila Brynychová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky