Kontrolní systém MŠMT není podle NKÚ schopen minimalizovat rizika a zajistit systémové financování oblasti sportu a tělovýchovy

Tisková zpráva – 31. března 2008


Kontrole byly podrobeny výdaje na sportovní reprezentaci, přípravu sportovních talentů a tělovýchovu, na financování programu reprodukce majetku a způsob přidělování finančních prostředků resortním sportovním centrům. Dále výdaje na hospodaření Vysokoškolského sportovního centra MŠMT s majetkem a finančními prostředky státu a zabezpečení a způsob kontroly prováděné MŠMT u příjemců dotací.

Podle výsledků kontroly nemá MŠMT od roku 2007 pro státní politiku ve sportu vládou schválený aktuální dokument na úrovni Směrů státní politiky 2004–2006. Cíle programů vyhlášených MŠMT nejsou stanoveny v kvantifikovatelné podobě nebo jiným jasně formulovaným způsobem, což neumožňuje jejich vyhodnocení. Cíle nesledují výkonové ukazatele a nemají stanovené hodnoty, kterých má být dosaženo.

„Zjistili jsme některé rizikové faktory, které ovlivnily účelnost a hospodárnost čerpání státních prostředků. Chybí například průběžné hodnocení neinvestičních programů. Dotace na ně byly poskytovány na základě obecně zpracovaných projektů, bez stanoveného rozsahu činností a nákladů na ně. Nedostatečně stanovená jsou také pravidla pro čerpání neinvestičních dotací, které byly navíc použity k jinému účelu, než na který byly poskytnuty a tím byla porušena rozpočtová kázeň. V neposlední řadě ukázala kontrola na zastaralost a neúplnost zásad pro činnost resortních sportovních center a na nedostatečnou kontrolu prováděnou MŠMT,“ uvedl prezident Dohnal.

Investiční prostředky byly poskytovány prostřednictvím programu, jehož cíle schválené Ministerstvem financí byly pouze obecné s tím, že MŠMT má úkol zajistit ve všech krajích pasportizaci sportovních zařízení a na jejím základě upřesňovat cíle programu. „Do ukončení kontroly NKÚ pasportizaci MŠMT nezpracovalo, ačkoli financování programu má být ukončeno v příštím roce,“ řekl prezident Dohnal.

Cílem kontroly bylo prověřit u vybraných organizací hospodaření s majetkem státu a finančními prostředky vynakládanými na činnosti v oblasti tělovýchovy a sportu z kapitoly státního rozpočtu – MŠMT. Kontroloři také zjišťovali, zda byla přijata nápravná opatření k odstranění nedostatků zjištěných předchozí kontrolou NKÚ 04/10 – Prostředky státního rozpočtu určené k financování výdajů Národního programu rozvoje sportu pro všechny (kontrolní závěr publikován ve Věstníku NKÚ 1/2005).

Kontrolovaným obdobím byly roky 2005, 2006 a leden až září 2007; v případě věcných souvislostí také období související. Kontrolované osoby viz informace z kontrolní akce.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/17. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala Mgr. Zdeňka Profeldová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky