MPSV vědělo o nedostatcích u příjemců dotací, přesto dotace poskytovalo znovu

TISKOVÁ ZPRÁVA – 15. dubna 2008


Další akcí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit hospodaření s prostředky státního rozpočtu určenými na realizaci „Programu sociální prevence a prevence kriminality“. Na ten byly poskytnuty prostředky v letech 2005 a 2006 celkem ve výši přes 650 milionů korun. Města, obce a neziskové organizace z této částky realizovaly 1 150 projektů, které byly zaměřeny na pomoc dětem, mládeži a občanům v obtížné životní situaci, a na prevenci kriminality.

„MPSV vydávalo v některých případech rozhodnutí o poskytnutí dotací organizacím, které nebyly žadateli o dotace. K plnění podmínek rozhodnutí o poskytnutí dotací, odpovědnosti za dodržení účelu a hospodárnému použití dotací MPSV tak zavázalo organizace, které se na realizaci projektu nepodílely. Důsledkem pak byl stav, kdy organizace, které byly konečnými příjemci dotací a realizátory projektu, za poskytnuté prostředky státního rozpočtu neodpovídaly a nepodléhaly ani kontrole MPSV,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Kontroloři zjistili také případy, kdy organizace obdržely na jeden projekt dotace jak od odboru sociálních služeb MPSV, tak od úřadů práce. Po sečtení dotací došlo k překročení procenta spoluúčasti prostředků státního rozpočtu stanoveného v rozhodnutích o poskytnutí dotací. „MPSV nesjednalo nápravu nedostatků, přesto, že si bylo vědomo tohoto problému, a dotace poskytovalo dále za stejných podmínek. Zjistili jsme, že částka spoluúčasti státního rozpočtu byla překročena o více než tři miliony korun,“ řekl Dohnal.

MPSV a MV postupovala v rozporu se zákonem tím, že souběžně poskytla dotace obecně prospěšným společnostem na stejný projekt celkem ve výši 846 400 Kč, přestože již ze žádostí bylo zřejmé, že dotace jsou požadovány z více míst. Obě ministerstva také poskytla v letech 2005 a 2006 téměř 10 milionů korun na 12 projektů, současně dotovaných jinými ministerstvy a neprovedla věcnou ani finanční kontrolu.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2005 a 2006, v případě věcných souvislostí i období navazující. Kontrola byla provedena v období od září 2007 do ledna 2008.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), Ministerstvo vnitra (MV), Ministerstvo financí (MF), statutární města Brno, Děčín, Havířov, Ostrava, Plzeň a Ústí nad Labem. Další subjekty viz informace z kontrolní akce.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/18. Kontrolní akcí řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ MVDr. Rudolf Němeček.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky