Účetní závěrka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání nepodává podle NKÚ věrný a poctivý obraz

TISKOVÁ ZPRÁVA – 22. dubna 2008


Kontrole byly podrobeny činnosti a skutečnosti, které byly předmětem účetnictví Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a které měly vliv na hodnotu testovaných konečných zůstatků v její účetní závěrce k 31. prosinci 2006 jako podkladu pro závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu 372 – Rada pro rozhlasové a televizní vysílání za rok 2006, včetně souvisejících skutečností. RRTV nevedla v roce 2006 správné účetnictví ve smyslu zákona o účetnictví a prováděcích předpisů, neboť prováděla ve značném rozsahu nesprávné účetní zápisy a nesprávně aplikovala účetní metody.

„Vzhledem k rozsahu zjištěných celkových nesprávností v účetní závěrce RRTV a při jejich porovnání se stanovenou nejvyšší možnou mírou špatné evidence (hladinou významnosti1) je zřejmé, že účetní závěrka RRTV nepodává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví za účetní období roku 2006 v souladu se zákonem o účetnictví a příslušnými předpisy. Porušení rozpočtové kázně ve smyslu bylo zjištěno v celkové výši 1 964 835,09 korun,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Účetní závěrka sestavená RRTV k 31. prosinci 2006 nebyla spolehlivým podkladem pro sestavení závěrečného účtu kapitoly státního rozpočtu. Všechny nesprávnosti zjištěné u kontrolované osoby byly v závěrečném účtu agregovány v číselných sestavách. Celková nesprávnost v závěrečném účtu kapitoly RRTV za rok 2006 byla zjištěna ve výši 41 314 763,43 Kč.

„Vzhledem k celkové výši a závažnosti zjištěných nesprávností v účetní závěrce je nezbytně nutné, aby Rada pro rozhlasové a televizní vysílání provedla ve svém účetnictví opravy, které by odstranily nedostatky popisované v kontrolním závěru, a přijala taková opatření, která by zabránila jejich opakování. Dále je nezbytné, aby rada uvedla svůj vnitřní kontrolní systém do souladu s požadavky zákona o finanční kontrole ve veřejné správě,“ uvedl prezident Dohnal.

Kontrola byla provedena v období od listopadu 2007 do února 2008. Kontrolovanou osobou byla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/28. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Jan Vedral.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad



1) Hladina významnosti a celková nesprávnost (v Kč)

Vykázané výdaje v účetní závěrce RRTV k 31. 12. 2006Hladina významnostiCelková nesprávnost v absolutní hodnotě
48 277 918,82 965 558,3841 314 763,43

V souladu s doporučením mezinárodních kontrolních standardů INTOSAI byla nejvyšší možná míra špatné evidence, kterou uživatelé účetních výkazů mohou shledávat jako ještě přijatelnou, stanovena jako 2 % z hodnoty, která nejpřiměřeněji zobrazuje rozsah finanční činnosti účetní jednotky. V případě RRTV představují tuto hodnotu výdaje.

tisk stránky