Podle NKÚ podcenila Vězeňská služba ČR vnitřní kontrolní systém

TISKOVÁ ZPRÁVA – 10. června 2008


Cílem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit v době od července 2007 do března 2008 hospodaření s finančními prostředky státního rozpočtu určenými na vybrané investiční akce programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny vězeňství. V činnosti Ministerstva spravedlnosti (MSp) jako správce programu byly identifikovány některé systémové nedostatky. Ty se týkaly metodiky financování programů, správy databáze programů a zpětného ověření rozhodujících parametrů akcí při rozhodnutí o registraci a účasti státního rozpočtu na jejich financování.

„Ministerstvo dostatečně neprověřovalo správnost kalkulací předpokládaných nákladů na realizaci investičních akcí v investičních záměrech, což následně v některých případech vedlo k navýšení finančních prostředků na jejich realizaci. Nezabezpečilo také dozor nad kontrolním systémem Vězeňské služby České republiky (VS ČR). Ten nebyl natolik účinný, aby včas zjistil nedostatky při realizaci investičních akcí výše uvedeného programu ani nedostatky v oblasti účetnictví. Následkem toho došlo i k porušení rozpočtové kázně,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Společenské potřeby ve vězeňství vycházejí ze strategických záměrů vlády ČR a z Evropských vězeňských pravidel. K jejich zajištění je nutné vybudovat příslušné materiálně-technické zabezpečení vězeňství. Ministerstvo spravedlnosti za tímto účelem zpracovalo tři koncepční materiály, které jsou z hlediska dosažení účelu schopny zabezpečit strategické záměry vlády a požadavky EU.

„Absence věcného a časového řazení koncepčních i programových cílů však vyvolává riziko nehospodárnosti. Toto riziko dále zvyšuje skutečnost, že není jasně vymezena funkční odpovědnost za přípravu koncepčních dokumentů,“ řekl prezident Dohnal.

Kontrolováno bylo období od roku 2005 do ukončení kontroly a v případě věcných souvislostí i období předchozí. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo spravedlnosti (MSp) a Vězeňská služba České republiky (VS ČR). Kontrola u VS ČR byla provedena u Generálního ředitelství Vězeňské služby České republiky a vnitřních organizačních jednotek: Věznice Mírov, Valdice a Rapotice.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/19. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Petr Skála.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky