Česká pošta uzavírala smlouvy, ačkoliv neměla ujasněnou koncepci výstavby ani předmět zakázky

TISKOVÁ ZPRÁVA – 11. června 2008


Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se v době od srpna 2007 do března 2008 zaměřil na majetek státu, k němuž má právo hospodaření státní podnik Česká pošta (ČP). Nedostatky byly zjištěny především při pořizování, rekonstrukcích a opravách nemovitého majetku, při výběru dodavatelů a v evidenci sbírek Poštovního muzea. V těchto oblastech však zjistil NKÚ nedostatky již při kontrolní akci č. 99/32.

Prověřovány byly hospodárnost a účelnost v oblastech pořizování, modernizací a oprav majetku a vybraných nákladů, dále při hospodaření s pohledávkami a s hmotným majetkem a při pronájmech a nájmech. Prověřen byl majetek a náklady ve finančním objemu cca 2,5 mld. korun.

„Při pořizování, rekonstrukcích a opravách nemovitého majetku jsme například zjistili, že Česká pošta zadávala zpracování projektových dokumentací a provádění stavebních prací bez řádně ujasněné koncepce řešení. Zahajovala stavební realizaci nedostatečně připravených akcí, uzavírala smlouvy s dodavateli stavebních prací bez řádného vymezení předmětů plnění ve smlouvách a bez zajištění zdrojů financování,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Nedostatky ve výběru dodavatelů byly zjištěny při zadávání projektových a stavebních prací, nákupu pohonných hmot a služeb – především služeb marketingových a úklidových. Uplatňovaný způsob výběru dodavatelů nevedl k vytvoření odpovídajících podmínek pro efektivní vynakládání finančních prostředků na příslušné činnosti.

„V řadě případů jsme zjistili, že si Česká pošta sama významně omezila možnost získat cenově výhodné dodávky tím, že neprováděla výběr dodavatelů nebo jej prováděla netransparentně. A to i v období, kdy byla povinna při zadávání zakázek postupovat podle zákona o veřejných zakázkách. Uzavírala také smlouvy, ačkoli nebyla v době jejich uzavření schopna dostatečně vymezit nebo specifikovat předmět zakázky, stanovit cenu, popř. i dobu plnění,“ uvedl prezident Dohnal.

Evidenci sbírek Poštovního muzea nevedla ČP způsobem, který by umožňoval objektivní a průkazné ověření její správnosti. Nedostatky byly zjištěny ve vedení evidenčních knih sbírek, v evidencích výpůjček sbírkových předmětů i ve způsobu provádění inventarizace. Poštovní muzeum nemělo ve vztahu ke stanovení zvláštního režimu zacházení se sbírkovými předměty žádný přehled o jejich hodnotě.

Kontrolováno bylo období od roku 2005 do 30. června 2007, v případě věcných souvislostí i období navazující, kontrolovanou osobou byla Česká pošta, státní podnik.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2007 pod číslem 07/20. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Jiří Adámek.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky