NKÚ nenašel chyby, ale dobře nastavená pravidla

TISKOVÁ ZPRÁVA – 8. září 2008


Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se zaměřil na prověření finančních prostředků poskytovaných v rámci programů podpory – národní programy a programy Evropské unie. Kontrolou administrace jednotlivých programů podpor nebyl zjištěn případ, kdy by byla evidentně chybně nastavena pravidla. Usnesení vlády směřující k redukci výdajů národních programů ve prospěch programů spolufinancovaných z prostředků EU však nepřinesla požadovaný výsledek.

„Prověřovali jsme systém administrace jednotlivých programů podpor u tří ministerstev - zemědělství, životního prostředí a místního rozvoje. Zaměřili jsme se na vymezení případných rizikových programů z hlediska možných duplicit a také na evidenci poskytnutých dotací a návratných finančních výpomocí v Centrální evidenci dotací. U všech tří ministerstev jsme zjistili, že probíhají meziresortní jednání s cílem zamezit překrývání programů. Zajímalo nás také nastavení vnitřních kontrolních systémů a redukce výdajů národních programů ve prospěch programů spolufinancovaných z prostředků EU,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Kontroloři současně vyčíslili skutečně vynaložené finanční prostředky čerpané v rámci národních programů podpor a programů EU, u kterých kontrolovaná ministerstva plní funkci řídicího orgánu. V letech 2005–2007 bylo ze státního rozpočtu vynaloženo kontrolovanými ministerstvy téměř 30 miliard korun na podpory v rámci národních programů. Na spolufinancování programů EU bylo ze státního rozpočtu uvolněno necelých 55 miliard a z prostředků EU přes 38,5 miliard korun.

Kontrola byla provedena v době od ledna do června 2008. Kontrolovaným obdobím byly roky 2005 až 2007, v případě věcných souvislostí i období předcházející a období do ukončení kontroly. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/02. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Zdeňka Profeldová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky