Podpora rodin s dětmi není podle NKÚ účinná

TISKOVÁ ZPRÁVA – 9. září 2008


Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřoval hospodaření s peněžními prostředky státního rozpočtu určenými na realizaci programů Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) na podporu rodin. Kontroloři v kontrolním závěru konstatují, že vzhledem k nedostatečnému plnění cílů Akčního plánu nelze označit současný stav podpory rodin s dětmi jako účinný.

MPSV je správcem Programu podpory rodiny a prostřednictvím této kapitoly státního rozpočtu bylo na uvedený program v roce 2006 poskytnuto přes 74 milionů korun, v roce 2007 téměř 76 milionů.

Porovnáním vyhlášených hlavních oblastí státní politiky vůči nestátním neziskovým organizacím (NNO) pro roky 2006 až 2008 kontroloři zjistili, že postupně docházelo k modifikaci hlavních oblastí podpory rodiny. Postupně byly rozšiřovány činnosti orientující se na rodinné formy náhradní péče a pomoc dětem opouštějícím ústavní nebo pěstounskou péči. MPSV ale přitom nepředložilo vládě zdůvodnění pro změny zaměření podpory na fungující rodiny, ani nezpracovalo souhrnný materiál, ve kterém by celkově zhodnotilo využití použitých finančních prostředků v souvislosti s úrovní poskytovaných služeb.

„MPSV není schopno za rok 2006 doložit u 105 příjemců dotace, zda rozhodnutí obsahující podmínky čerpání dotací byla skutečně vydána, čímž je znemožněna finanční kontrola. Ministerstvo nedokáže přesně určit skutečnou výši čerpaných dotačních prostředků na Program podpory rodiny za roky 2006 a 2007, přestože má nástroj, jak tuto částku zjistit. Navíc současný stav evidence skutečně čerpaných finančních prostředků tohoto dotačního titulu nedovoluje provést kontrolu, která by ověřila, zda jsou správně uvedeny údaje v závěrečných účtech kapitoly státního rozpočtu za roky 2006 a 2007. Ministerstvo také neuplatnilo sankce vůči NNO, které nesplnily povinnosti jim uložené, tj. nepředložily výroční zprávy nebo účetní audit. Při uvolňování patnáctimilionové dotace pro Fond ohrožených dětí (FOD) postupovalo nestandardním způsobem,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal a následně popsal konkrétní případ.

Žádost byla podle přijímacího razítka MPSV doručena až dne 1. listopadu 2006, ačkoli podle data uvedeného v žádosti byla statutárním orgánem schválena dne 7. června 2006. Ještě před obdržením žádosti udělilo MPSV dvě výjimky a poskytlo částku pět milionů korun. Den po dodání žádosti vydalo ministerstvo rozhodnutí na celkovou částku 15 milionů, avšak s jiným názvem projektu, než který byl uveden v žádosti. Ministerstvo nemá k dispozici originál uvedeného rozhodnutí a nemůže doložit, že bylo na Fond ohrožených dětí skutečně doručeno. FOD vyúčtování dotace vůbec neprovedl, MPSV je nevyžadovalo a do doby ukončení kontroly NKÚ ani neprovedlo kontrolu nakládání s prostředky mimořádné dotace.

Kontrola byla provedena v době od února do července 2008. Kontrolováno bylo období od ledna 2006 do prosince 2007, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující.

Kontrolované osoby: Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a nestátní neziskové organizace (Centrum pro rodinu a sociální péči o.s., Fond ohrožených dětí, Kolpingova rodina SMEČNO, Sdružení SOS dětských vesniček, Síť mateřských center o.s., Slezská diakonie, Společnost pro děti, rodinu a volný čas, o.s.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/34. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ MVDr. Rudolf Němeček.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky