MŠMT nevyhodnotilo podle NKÚ efektivnost peněz vynaložených na výzkum a vývoj

TISKOVÁ ZPRÁVA – 9. října 2008


Cílem této kontrolní akce Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit poskytování, čerpání a použití prostředků státního rozpočtu určených na výzkum a vývoj, včetně systému hodnocení očekávaných a dosažených přínosů. Kontrola prokázala problematické používání institucionální podpory specifického výzkumu na vysokých školách.

„Ministerstvo školství ve svých rozhodnutích neupřesnilo účel a podmínky použití, což si některé z vysokých škol vyložily jako téměř volné použití prostředků této podpory. Stanovení cíle a zaměření specifického výzkumu zůstalo na samotných vysokých školách. Hodnocení efektivnosti, hospodárnosti a splnění účelu institucionální podpory specifického výzkumu nelze provést,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Podle kontrolorů nevymezilo MŠMT pro výzkumné záměry řešené od 1. ledna 2005 žádné priority ani rámce jejich věcného zaměření. Způsob hodnocení návrhů nebyl v plné míře znám uchazečům předem. Návrhy výzkumných záměrů, které MŠMT rozhodlo podporovat od roku 2005, nebyly jako celek vyhodnoceny z hlediska efektivity výdajů státního rozpočtu.

„Přestože se jedná o vysoký objem prostředků, neexistuje vyhodnocení, jaký je očekávaný celkový přínos těchto podporovaných výzkumných záměrů,“ uvedl prezident. Obecně závazné právní předpisy sice neukládají poskytovatelům podpor povinnost vyhodnotit cíle institucionální podpory výzkumných záměrů jako celek, avšak vyhodnocení efektivnosti vynaložených finančních prostředků po ukončení všech je podle Dohnala žádoucí.

MŠMT nepředložilo žádný dokument k hodnocení dosahování cílů dlouhodobě řešených programů EUREKA, EUPRO, COST, KONTAKT a INGO, resp. celého okruhu programů mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji.

MŠMT pro vládu zpracovalo po prvních dvou letech řešení Národního programu výzkumu I zprávu, která však neobsahuje hodnocení dosažených výsledků a plnění cílů. Žádný odhad efektivnosti týkající se výše uvedeného programu dosud ministerstvo nezpracovalo, přestože program se řeší a financuje již pátým rokem. MŠMT ani nepočítá s průběžným nebo dílčím hodnocením výsledků, přínosů a splnění cílů programů tvořících Národní program výzkumu II pro období do konce roku 2011, kdy má být ze státního rozpočtu vynaloženo více než sedm miliard korun na jeho řešení.

„Ministerstvo školství nevede například ani souhrnnou evidenci plnění své povinnosti provádět finanční kontroly nejméně u 5 % z celkového počtu projektů a výzkumných záměrů. Z dat získaných z dílčích údajů o kontrolách v kompetenci jednotlivých útvarů vyplývá, že povinnost provádět kontrolu většinou neplnilo,“ řekl prezident Dohnal.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2005 až 2007, v případě věcných souvislostí roky předcházející a období do ukončení kontroly.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU), České vysoké učení technické v Praze (ČVUT), Slezská univerzita v Opavě (SU), Univerzita Karlova v Praze (UK), Univerzita Pardubice, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT), Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO), Vysoké učení technické v Brně (VUT) a Západočeská univerzita v Plzni (ZU).

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/03. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Zdeněk Brandt.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky