Výdaje spojené s informačními systémy Schengenského prostoru nejsou všechny průkazné a věrohodné

TISKOVÁ ZPRÁVA – 13. listopadu 2008


Nejvyšší kontrolní úřad prověřil poskytování, čerpání a užití investičních a neinvestičních prostředků státního rozpočtu určených na financování informačních a komunikačních technologií k převzetí schengenského acquis. „Nedostatky v činnosti Ministerstva vnitra (MV) jako správce programů jsme nezjistili, na rozdíl od Ministerstva zahraničních věcí (MZV), které nedostatečně plnilo své povinnosti,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Rozhodující informační a komunikační technologie, které jsou nezbytné pro splnění účelu vymezeného schengenským acquis, jsou schengenský informační systém, kde je garantem Ministerstvo vnitra, a vízový informační systém, na kterém se podílí i Ministerstvo zahraničních věcí.

Aplikace související s implementací schengenského acquis jsou a budou provozovány v rámci infrastruktury MV a MZV (datové linky, servery apod.) společně s dalšími desítkami softwarových aplikací sloužících jiným účelům a zároveň s příslušnými prvky zařízení hardware. Výdaje na implementaci schengenského acquis tedy nelze technicky ani finančně jednoznačně specifikovat a oddělit od výdajů na ostatní informační technologie. Proto byly v kontrolovaném období (2005 až 2007) vynaložené výdaje vyčísleny na základě odborného odhadu příslušných ministerstev ve výši 789,9 mil. korun u MV a 15,1 milionu u MZV.

„MZV například nezavedlo dostatečný evidenční systém přiřazování výdajů k jednotlivým realizovaným akcím. Údaje o čerpání finančních prostředků byly pak nevěrohodné a neprůkazné,“ řekl prezident Dohnal.

V dokumentaci programu 206 010 Rozvoj a obnova materiálně technické základny MZV ani v dokumentaci podprogramu 206 011 Pořízení a obnova a provozování ICT systému řízení MZV nebyla podle kontrolorů zmíněna spojitost cílů programu s implementací schengenského acquis. „U nového programu 106 010 Rozvoj a obnova materiálně-technické základny MZV ČR již byla tato spojitost vyjádřena, ale realizace nového vízového informačního systému není uvedena jako samostatná akce, což by mohlo vést k pokračujícímu nepřehlednému sledování výdajů na implementaci schengenského acquis,“ řekl prezident Dohnal.

Kontrola byla provedena v době od března do září 2008. Kontrolováno bylo období od roku 2005 do roku 2007, v případě věcných souvislostí i období předcházející a období do doby ukončení kontroly. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo vnitra (MV) a Ministerstvo zahraničních věcí MZV.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/09. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Ing. Ludmila Brynychová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Schengenské acquis je soubor právních předpisů, které tvoří základ schengenské spolupráce. Zahrnuje zejména schengenskou dohodu, schengenskou prováděcí úmluvu a protokoly a úmluvy o přistoupení. Povinnost pro ČR převzít schengenské acquis a další opatření vyplývá z článku 8 Protokolu o začlenění schengenského acquis do rámce Evropské unie.

tisk stránky