Podle NKÚ nepreferovalo MPO podporu rozvoje nejvíce znevýhodněných regionů

TISKOVÁ ZPRÁVA – 10. prosince 2008


Cílem kontrolorů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit hospodaření s prostředky státního rozpočtu vynaloženými na podporu technologických center a center strategických služeb a současně prověřit splnění podmínek k poskytnutí dotací. „Systém financování Rámcového programu pro podporu technologických center a center strategických služeb postrádal pevně nastavený a ve střednědobém rozpočtovém výhledu garantovaný finanční plán,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Kontrole u MPO a MPSV byla podrobena úroveň zajištění a čerpání zdrojů financování, systémů administrativního a finančního řízení, monitorování, vyhodnocování a finanční kontroly Rámcového programu pro podporu technologických center a center strategických služeb (PROGRAM). Ten je určen k podpoře projektů vzniku či rozšíření technologických center a center strategických služeb, spojených s tvorbou nových pracovních míst. U vybraných příjemců bylo kontrolováno dodržení právních předpisů a podmínek stanovených MPO a MPSV pro poskytování, čerpání a použití podpory. U obou výše uvedených ministerstev zjistila kontrola velmi nízkou úroveň zajištění finanční kontroly v rámci PROGRAMU.

Podle kontrolorů systém financování PROGRAMU postrádal pevně nastavený finanční plán a provázely ho od počátku značné a postupně se prohlubující problémy se zajištěním potřebných zdrojů v rozpočtu kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu. MPO nezakotvilo v PROGRAMU princip monitorování a vyhodnocování jako jeden ze základních principů politiky hospodářské a sociální soudržnosti EU. Nestanovilo ani monitorovací ukazatele, obsah ani formu předávání informací příjemců o průběhu realizace projektů a jejich udržitelnosti, ani formu a obsah průběžného a závěrečného vyhodnocení PROGRAMU. MPO ani MPSV v kontrolovaném období nevyžadovaly od příjemců podávání zpráv o průběhu realizace projektů a jejich udržitelnosti.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu nerespektovalo zásadu podpory nejvíce znevýhodněných regionů, kterou stanovily předpisy EU vztahující se k regionální veřejné podpoře. Nejvíce byl podpořen nejméně znevýhodněný region Praha. MPO nemonitorovalo realizaci projektů a nevyhodnocovalo přínosy PROGRAMU. Mimo to poskytlo dotaci ve výši přes 24 milionů korun i příjemci nesplňujícímu jednu ze základních podmínek PROGRAMU, tj. povinnost realizovat min. 50 % z celkového ročního obratu prodejem výsledků projektu nebo následných produktů do zahraničí,“ řekl prezident Dohnal.

Zásadní nedostatky zjištěné kontrolou u příjemců se týkaly použití dotace k úhradě nákladů neuznatelných pro poskytnutí podpory. Dle podmínek PROGRAMU se jednalo o porušení rozpočtové kázně.

Kontrola byla provedena v době od února do července 2008. Kontrolovaným obdobím byly roky 2004 až 2007, v případě věcných souvislostí i období předcházející a období do ukončení kontroly.

Kontrolované osoby byli Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a vybraní příjemci podpory (seznam viz informace z kontrolní akce).

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/07. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Zdeněk Brandt.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky