Ministerstvo spravedlnosti neprokázalo výhodnost projektu partnerství soukromého a veřejného sektoru v Ústí nad Labem

TISKOVÁ ZPRÁVA – 2. prosince 2008


Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se zaměřil na kontrolu pořízení justičního areálu v Ústí nad Labem, jehož výstavba a provozování jsou připravovány jako projekt PPP (partnerství veřejného a soukromého sektoru). Předpokládané průměrné platby ze státního rozpočtu v období provozování areálu na základě koncesní smlouvy (23 let) se mají pohybovat kolem 410 mil. korun ročně. V platbách jsou zahrnuty předpokládané investiční prostředky na výstavbu areálu ve výši přes 1,7 mld. korun. Do doby kontroly byly na přípravu výstavby vynaloženy ze státního rozpočtu prostředky v celkové výši 48,9 milionu.

„Příprava výstavby justičního areálu trvá již více než pět let a dosud nebyla ukončena. Ministerstvo spravedlnosti (MSp) nezabezpečilo její řádný průběh, což může mít negativní dopady na hospodárnost budoucí výstavby a provozu justičního areálu,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Ministerstvo například zahájilo přípravu pořízení areálu z prostředků státního rozpočtu, aniž mělo zabezpečeny zdroje financování a ujasněnou prioritu výstavby. Nedostatek zdrojů pak byl v roce 2005 rozhodujícím důvodem pro návrh pořízení justičního areálu formou projektu PPP. Při rozhodování o strategické vhodnosti výstavby formou pilotního projektu PPP vycházelo MSp z několikanásobně podhodnocených základních ekonomických parametrů. Požadovalo technické parametry projektu PPP, které nezabezpečovaly hospodárnost a účelnost výstavby a provozování areálu (upraveny byly až v roce 2006, kdy na základě návrhu poradce došlo zejména ke snížení nadbytečných ploch a tím výšky budovy o tři podlaží).

„Ministerstvo neprokázalo věrohodným způsobem výhodnost výstavby formou projektu PPP a nebylo schopno doložit podkladové materiály, ze kterých by bylo možno ověřit správnost stanovení základních ekonomických parametrů včetně ocenění rizik, použitých ve finanční analýze. Nevytvořilo předpoklady pro účinné řízení projektového týmu a kontrolu činnosti poradce,“ řekl prezident Dohnal.

Kontrolou prostředků státního rozpočtu vynaložených v průběhu přípravy výstavby justičního areálu kontroloři zejména zjistili, že ministerstvo nepostupovalo transparentně při cenových úpravách smlouvy s poradcem provedenými v souvislosti se změnami předmětu plnění. Uhradilo poradci v plné výši i ty činnosti, které nebyly dokončeny v plném rozsahu, a od srpna 2007 přerušilo jeho činnost na přípravě projektu PPP, aniž by s ním uzavřelo dohodu o dalším postupu nebo jiným způsobem vypořádalo smluvní vztah.

Kontrolováno bylo období od roku 2003 do doby ukončení kontroly. V případě věcných souvislostí i období předcházející. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo spravedlnosti a Krajský soud v Ústí nad Labem.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/16. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Jiří Adámek.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky