Zákon o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností je podle NKÚ zastaralý

TISKOVÁ ZPRÁVA - 21. dubna 2009


Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil poskytování, čerpání a použití prostředků státního rozpočtu na financování církví a náboženských společností. Na úhradu výdajů církví a náboženských společností (CNS) byly poskytnuty ve smyslu zákona o hospodářském zabezpečení CNS státem v roce 2006 ze státního rozpočtu peněžní prostředky ve výši přes 1,1 mld. korun a v roce 2007 ve výši přes 1,2 mld.

„Výše uvedený zákon (č. 218/1949 Sb.) je zastaralý a není terminologicky a věcně provázaný se zákony o státním rozpočtu. Nestanoví ani bližší podmínky pro poskytování peněžních prostředků ze státního rozpočtu. V zákoně není jednoznačně vymezeno, jaké věcné náklady lze ze státního rozpočtu hradit. Pravidla poskytování finančních prostředků ze státního rozpočtu církvím a náboženským společnostem, která vydalo Ministerstvo kultury jako správce kapitoly, nebyla pro církve a náboženské společnosti právně závazná,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Ministerstvo podle kontrolorů sestavovalo rozpočty prostředků na platy a pojistné administrativy, na věcné náklady CNS a na údržbu církevního majetku, aniž by si vyžádalo od CNS podklady. Ministerstvo v kontrolovaném období neplnilo ani povinnosti poskytovatele veřejné finanční podpory, neboť u příjemců peněžních prostředků státního rozpočtu nevykonalo žádnou kontrolu.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2006 a 2007, v případě věcných souvislostí i období navazující. Kontrola byla prováděna v období od května do listopadu 2008.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo kultury, Arcibiskupství olomoucké, Biskupství brněnské, Biskupství českobudějovické, Biskupství královéhradecké, Biskupství litoměřické, Církev československá husitská, Jednota bratrská, Olomoucko-brněnská eparchie Pravoslavné církve v českých zemích a Starokatolická církev v ČR.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/20. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Ladislav Zeman.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky