Kontrolované příspěvkové organizace MŠMT mají podle NKÚ neprůkazná účetnictví

TISKOVÁ ZPRÁVA – 20. května 2009


Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit plnění povinností Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) jako správce kapitoly státního rozpočtu a zřizovatele ve vztahu k vybraným příspěvkovým organizacím a hospodaření s majetkem státu a finančními prostředky u těchto organizací.

Kontroloři konstatovali, že MŠMT jako zřizovatel kontrolovaných příspěvkových organizací neposuzovalo a neschvalovalo jejich odpisové plány při stanovování výše příspěvku na provoz. V důsledku této skutečnosti např. jedna z organizací v rozporu se zákonem o účetnictví majetek neodpisovala.

Ministerstvo neprovedlo v roce 2007 veřejnosprávní kontroly u všech kontrolovaných příspěvkových organizací i přesto, že tato kontrola měla nahrazovat funkčně nezávislý útvar interního auditu a že v roce 2006 podalo v souvislosti s provedením veřejnosprávní kontroly u jedné organizace trestní oznámení. V období let 2001 až 2008 ministerstvo nežádalo o vyúčtování, případně vrácení peněžních prostředků ve výši téměř 20 milionů korun poskytnutých v roce 2000 Národnímu institutu dětí a mládeže MŠMT.

U jednotlivých příspěvkových organizací byly zjištěny nedostatky například ve vnitřním kontrolním a účetním systému, v hospodaření s majetkem a závazky, dále ve fondovém hospodaření, ve vykazování nákladů a výnosů s vlivem na výši hospodářského výsledku organizací a v provádění inventarizace k 31. prosinci 2007. „Nedostatky u všech spočívaly především v neúplnosti a nesprávnosti provedené inventarizace. V konečném důsledku je tedy u všech kontrolovaných příspěvkových organizací účetnictví za rok 2007 neprůkazné. U jedné z organizací je účetnictví neprůkazné od doby jejího vzniku v roce 2003,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy; Konzervatoř Jana Deyla a střední škola pro zrakově postižené; Národní institut dětí a mládeže MŠMT; Škola Jaroslava Ježka, Mateřská škola, základní škola a praktická škola pro zrakově postižené1; Zařízení pro děti-cizince, diagnostický ústav, dětský domov se školou, výchovný ústav, středisko výchovné péče, základní škola a praktická škola.

Kontrolovaným obdobím byl rok 2007 včetně souvisejících období. Kontrola byla prováděna v období od září 2008 do února 2009.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/28. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Ing. Jaromíra Steidlová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


1) Dne 28. února 2008 byla provedena změna názvu na: Škola Jaroslava Ježka, Mateřská škola, základní škola, praktická škola a základní umělecká škola pro zrakově postižené.

tisk stránky