Okresní soudy dodržely podle NKÚ všechny závazné ukazatele rozpočtu

TISKOVÁ ZPRÁVA – 23. prosince 2009


Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit hospodaření a nakládání s majetkem státu, se kterým jsou příslušné hospodařit okresní soudy a soudy s působností okresních soudů, a vynakládání peněžních prostředků na jejich činnost. Nedostatky zjištěné při kontrole u vybraného vzorku okresních soudů neměly zásadní finanční dopad na jejich hospodaření. V kontrolovaném období dodržely okresní soudy všechny závazné ukazatele rozpočtu.

Kontrolovaný objem finančních prostředků činil přes jednu miliardu korun, z toho příjmy 33,64 mil., výdaje 231,10 mil. a majetek 749,21 mil. Kč. Příjmy okresních soudů tvořily z 93 % uhrazené náhrady nákladů soudních řízení. U kontrolovaných okresních soudů činil podíl uhrazených pohledávek (náhrad nákladů soudních řízení) v průměru pouze 10,25 % z celkového objemu spravovaných pohledávek.

Okresní soudy měly nedostatek prostředků na úhradu ostatních věcných výdajů, které byly v některých případech hrazeny po lhůtě splatnosti. Ze strany věřitelů však nebyly vůči kontrolovaným okresním soudům za zpoždění plateb dosud uplatněny žádné sankce.

Při kontrole dvou stavebních akcí byl zjištěn značný nárůst výdajů oproti plánovaným výdajům uvedeným v rozhodnutí o registraci akce v informačním systému ISPROFIN.

„Důvodem bylo podhodnocení výše výdajů uvedených v investičních záměrech. V obou případech se jednalo o přestavbu, resp. rekonstrukci, budovy a přístavbu nové soudní budovy. Na obě akce byly vynaloženy jednotkové náklady ve srovnatelné výši,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2007 a 2008, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrola byla prováděna od března do září 2009.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo spravedlnosti; krajské soudy v Brně, v Českých Budějovicích, v Ostravě, v Plzni; okresní soudy v Českých Budějovicích, v Českém Krumlově, ve Frýdku-Místku, v Jihlavě, v Karlových Varech a Okresní soud Plzeň-město.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2009 pod číslem 09/10. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Zdeněk Brandt.

Bc. Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky