Plánované náklady rekonstrukce České národní budovy v New Yorku se podle NKÚ zvýšily a termín dokončení se posunul o šest let

TISKOVÁ ZPRÁVA – 8. dubna 2010


Kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) prověřili hospodaření a nakládání s dlouhodobým hmotným majetkem, se kterým je příslušné hospodařit Ministerstvo zahraničních věcí (MZV), zejména nabývání majetku a plnění základních povinností při hospodaření s majetkem státu. Shledali nedostatky v účetnictví a konstatovali, že některé nedostatky zjištěné v rámci kontrolní akce 05/09 Hospodaření ministerstva zahraničních věcí nadále přetrvávají.

Účetnictví Ministerstva zahraničních věcí (MZV) v kontrolované části dlouhodobého hmotného majetku v objemu přes 1,8 mld. korun nebylo v letech 2007 až 2008 správné. Byla zjištěna řada případů nedodržení obsahového vymezení položek dlouhodobého hmotného majetku v účetní závěrce k 31. prosinci příslušného roku. Vykázané zůstatky těchto položek ve výkazu rozvaha tak nebyly správné. V účetních obdobích 2006 až 2008 nebylo účetnictví MZV úplné, protože ministerstvo nezaúčtovalo všechny účetní případy, které zaúčtovat mělo.

Inventarizace dlouhodobého hmotného majetku (DHM) v letech 2007 a 2008 nebyla provedena v souladu se zákonem o účetnictví, soupisy majetku neobsahovaly všechny povinné náležitosti. Ministerstvo neprokázalo stavy nemovitého a movitého DHM k 31. prosinci příslušného roku stavy inventur opravenými o přírůstky a úbytky za období od ukončení inventury do konce účetního období. Výše uvedené skutečnosti měly vliv na správnost údajů závěrečných účtů MZV v letech 2007a 2008.

MZV jako správce nebo účastník programů reprodukce majetku u většiny z kontrolovaných 21 akcí financovaných ze tří programů reprodukce majetku nedodrželo postupy stanovené vyhláškami o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku.

Akce MZV-New York – nákup a rekonstrukce České národní budovy byla financována v rámci programu Pořízení a technická obnova investičního majetku Ministerstva zahraničních věcí v zahraničí, ke kterému MZV nezpracovalo dokumentaci. Investiční záměr ministerstvo nezpracovalo v souladu s vyhláškou o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku. Dokumenty stanovené pro zahájení a financování akce, tj. rozhodnutí o registraci akce a rozhodnutí o účasti státního rozpočtu na financování akce vydalo bez souhlasu Ministerstva financí v rozporu se zákonem o rozpočtových pravidlech.

„Na zpracování programové dokumentace a vlastní realizaci rekonstrukce budovy, včetně vybavení interiéru, měla rozhodující vliv absence jednoznačné představy Ministerstva zahraničních věcí o konečné podobě rekonstrukce. To zapříčinilo, že po celou dobu rekonstrukce docházelo k požadování úprav a změn v programové dokumentaci a v provádění prací, které však byly často již ve fázi rozpracování (několik set dílčích stavebních a technologických změn). Celkové plánované náklady akce se zvýšily z původních 235 milionů korun na předpokládanou výši 812,6 milionů a termín dokončení díla se posunul z prosince 2004 na říjen 2010,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2007 a 2008, v případě věcných souvislostí i předchozí období a období do ukončení kontroly. Kontrola byla prováděna v době od května do prosince 2009. Kontrolovanou osobou bylo Ministerstvo zahraničních věcí.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2009 pod číslem 09/14. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Antonín Macháček.

Bc. Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky