NKÚ zkontroloval finance na výstavbu a rekonstrukci zařízení správních částí Ministerstva obrany

TISKOVÁ ZPRÁVA – 2. června 2010


Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit poskytování, čerpání a použití peněžních prostředků určených na výstavbu a rekonstrukci zařízení správních částí Ministerstva obrany (MO). Jednalo se o financování Programu Výstavba a rekonstrukce správních částí MO (Výstavba) a Programu Rekonstrukce objektu integrovaného MO (Rekonstrukce). Kontrolovaný objem peněžních prostředků státního rozpočtu na realizaci akcí činil celkem 3 951,570 mil. Kč.

„Program Výstavba je ve vztahu k deklarovanému zaměření značně nesourodý. Obsahuje podprogramy zaměřené nejen na výstavbu a rekonstrukci, ale i na nákupy vojenské techniky. V průběhu realizace byla dokumentace programu osmkrát měněna, stejně jako záměry a cíle investora. Zejména zvyšování počtů nakupované vojenské techniky a zařízení vojenských nemocnic mělo za následek navýšení účasti státního rozpočtu na realizaci programu z 1,8 mld. korun na 3,6 mld. Současně nebyl splněn původní termín ukončení realizace programu a termín ukončení byl prodloužen o čtyři roky,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Rekonstrukce Vojenské lázeňské léčebny Mariánské Lázně (VLL) byla nejprve pro nedostatek peněžních prostředků odložena. Po jejím zahájení v roce 2005 došlo v polovině téhož roku k vyhlášení konkurzu na dodavatelskou firmu. Vojenská lázeňská a rekreační zařízení vypověděla původní smlouvu s dodavateli a na pokyn Ministerstva obrany zadala revizi projektové dokumentace u jiného projektanta. V revidované projektové dokumentaci na dostavbu VLL Mariánské Lázně došlo k navýšení předpokládaných výdajů státního rozpočtu téměř na dvojnásobek původně předpokládané částky.

„Aniž by ministerstvo hledalo variantní řešení pro dokončení akce, rozhodlo o nepotřebnosti objektů a nabídlo je k odprodeji. Nabídková cena přitom nedosáhla ani výše vložených peněžních prostředků státního rozpočtu na již provedené práce. Přestože ministerstvo na rekonstrukci VLL Mariánské Lázně vyčerpalo peněžní prostředky státního rozpočtu ve výši téměř 74 milionů korun, skutečná realizace akce nebyla dokončena, a akce tudíž nesplnila svůj účel,“ konstatoval Dohnal.

Ministerstvo obrany pořídilo mobilní pozorovací a identifikační systém do tropických oblastí. Systém byl určen k plnění úkolů ofenzivní povahy, např. k doprovázení kolon a monitorování pohybu osob a vozidel. Cena byla sjednána dohodou smluvních stran ve výši 46 mil. Kč včetně DPH. Dodavatel se ve smlouvě zavázal dodat soupravu do 28. února 2007. Následně však dodavatel navrhl ministerstvu změnu specifikace a nahrazení původních telemetrických modulů. Již v říjnu 2007 uživatel (Útvar speciálních operací Vojenské policie AČR) obeznámil dopisem Hlavní velitelství VP, že nový modul nesplňuje požadované technické a výkonové parametry pro plnění úkolů v zahraničních misích. Dodávka tohoto modulu byla přesto na základě dodatku smlouvy ze dne 27. listopadu 2007 uskutečněna. V závěrečném vyhodnocení akce bylo uvedeno, že všechny závazné ukazatele byly splněny, avšak skutečností je, že dodávka nového modulu byla realizována až 30. dubna 2009, tj. se zpožděním 14 měsíců oproti původní smlouvě, za cenu zvýšenou ze 46 mil. Kč o 65,5 mil. na 111,515 mil. Kč, a přitom nesplňovala původně požadované parametry.

Schválení výše výdajů státního rozpočtu souhrnně za celý Program Rekonstrukce umožnilo Ministerstvu obrany provádět změny a přesuny ve financování jednotlivých podprogramů a akcí bez vědomí Ministerstva financí. Objem peněžních prostředků tohoto programu zůstal zachován i přesto, že došlo k výrazné redukci rozsahu jeho podprogramu a rušení některých akcí. Původně stanovený termín ukončení realizace tohoto programu byl změnami dokumentace prodloužen o dva roky.

V rámci Programu Rekonstrukce nebyly do doby ukončení kontroly NKÚ všechny akce jednotlivých podprogramů (v rozporu s původním plánem a na základě jeho průběžných změn) ukončeny. Podle schválené dokumentace výše uvedeného programu navíc nebylo možné posoudit splnění stanovených cílů jednotlivých podprogramů.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2004 až 2008, v případě věcných souvislostí i období před rokem 2004 a období do ukončení kontroly. Kontrola byla prováděna v době od června 2009 do ledna 2010. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo obrany, Ústřední vojenská nemocnice Praha, Vojenská nemocnice Brno, Vojenská nemocnice Olomouc, Vojenská lázeňská a rekreační zařízení.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2009 pod číslem 09/17. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ MVDr. Rudolf Němeček.

Bc. Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky