NKÚ prověřoval projekty výstavby a rozvoje lyžařských středisek

TISKOVÁ ZPRÁVA – 29. listopadu 2010


Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit dosahování cílů vybraných programů v souvislosti se spolufinancováním projektů zaměřených na výstavbu a rozvoj lyžařských středisek pro veřejnost. Nedostatky byly zjištěny zejména v nastavení kritérií pro hodnocení projektů financovaných z podprogramů státního rozpočtu. Za negativum je podle prezidenta NKÚ Františka Dohnala nutno považovat skutečnost, že Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) u těchto programů nesledovalo kritérium udržitelnosti.

„V jednom případě (lyžařský areál Nová Lhota) příjemce dotace do ukončení kontroly nezprovoznil vybudovaný lyžařský areál, a tedy nedodržel podmínky poskytnutí dotace. MMR přesto projekt na výstavbu lyžařského vleku ukončilo a v závěrečném vyhodnocení projektu konstatovalo, že obec naplnila závazné parametry projektu, tj. dodržela termín a účel projektu, a neporušila závazné podmínky poskytnutí dotace. Ze zjištěných skutečností vyplývá, že přístup MMR k hodnocení jednotlivých projektů byl v některých případech pouze formální, což je alarmující,“ řekl prezident Dohnal.

Na projekty podporující výstavbu a rozvoj lyžařských areálů, které byly realizovány v celkovém objemu finančních prostředků přes 796 milionů korun, bylo poskytnuto ze státního rozpočtu a z rozpočtu EU necelých 595 milionů korun. Kontrolou bylo prověřeno 18 projektů lyžařských areálů, na jejichž realizaci bylo vynaloženo celkem téměř 219 milionů korun.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2004 až 2009, v případě věcných souvislostí i období do skončení kontroly. Kontrola byla provedena v době od prosince 2009 do července 2010.

Kontrolovanými osobami byli Ministerstvo pro místní rozvoj, Centrum pro regionální rozvoj ČR a vybraní příjemci dotací (seznam viz informace z kontrolní akce).

Kontrolní akce byla schválena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2009 pod číslem 09/28. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Zdeněk Brandt.

Mgr. Bc. Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky