NKÚ zkontroloval prostředky na zlepšování stavu přírody a krajiny

TISKOVÁ ZPRÁVA – 12. dubna 2011


Záměrem kontroly bylo prověření peněžních prostředků státu, které jsou v rámci různých dotačních programů věnovány na ochranu přírody a krajiny. Současný stav krajiny není dobrý – důsledkem jejího dlouhodobě neudržitelného využívání je zánik biotopů řady rostlinných a živočišných druhů i převládající znehodnocený vzhled a ráz; změny ve využití krajiny probíhají živelně a vesměs s negativními důsledky pro přírodu. Dotační programy nemohou sice uvedené nedostatky odstranit, ale je možné jejich prostřednictvím omezit nepříznivé důsledky a napravit alespoň část škod způsobených v minulosti. Z resortu MŽP byla na zlepšování stavu přírody a krajiny vynaložena v období 2006 – 2009 v průměru necelá miliarda korun ročně, vč. prostředků EU.

Součet finančních prostředků poskytnutých ve všech kontrolovaných programech v daném období činil téměř 3,75 mld. Kč. U příjemců dotací byl kontrolován objem finančních prostředků v celkové výši přes 266 mil. Kč.

Kontrolou byl zjištěn vysoký podíl finančních prostředků na ochranu přírody a krajiny věnovaný obnově a výstavbě vodních nádrží. Jejich existence je sice významným, ale přece jen dílčím příspěvkem k obnovení a zkvalitnění funkcí přírody a krajiny. Navíc jsou podporovány i na úkor dalších opatření, protože je po nich vysoká poptávka. Vyhodnocení jednoho z dotačních programů - Revitalizace říčních systémů - ukazuje zásadní rozdíly mezi záměry a skutečností: např. ještě před ukončením programu je desetinásobně překročen cílový parametr související s výstavbou nádrží, naopak parametry charakterizující akce jiných typů (revitalizace toků, mokřady, rybí přechody) jsou významně neplněny. Trend podpory vodních nádrží zjištěný před šesti lety při předcházející kontrolní akci NKÚ se nezměnil.

MŽP považuje neinvestiční Program péče o krajinu za nezastupitelný dotační program podporovaný z prostředků státního rozpočtu. Program byl zahájen již v roce 1996 a některé jeho části jsou otevřeny pro široký okruh příjemců. Těmto částem programu však chybí konkrétní cíle a indikátory, rovněž přínos nebyl nikdy vyhodnocován.

Kontrolou NKÚ byl zjištěn neujasněný přístup k revitalizačnímu, resp. ekologickému efektu, který by měl být hlavním důvodem pro podporu akce zaměřené na přírodu. Za významné zjištění NKÚ lze považovat i nerespektování stanovených podmínek výstavby a podmínek využívání podporovaných akcí, např. v případě vodních nádrží.

Kontrola byla prováděna od května 2010 do ledna 2011. Kontrolovaným obdobím byly roky 2006 až 2009, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrolovanými osobami byli Ministerstvo životního prostředí, Státní fond životního prostředí České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky a vybraní příjemci finančních prostředků.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2010 pod číslem 10/12. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Zdeněk Brandt.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky