NKÚ zkontroloval majetek státu, s nímž má právo hospodařit DIAMO, státní podnik

TISKOVÁ ZPRÁVA – 15. července 2011


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s majetkem státu, s nímž má právo hospodařit DIAMO, státní podnik.

Kontrola byla provedena u Ministerstva průmyslu a obchodu (dále jen “MPO“) a u podniku DIAMO, s. p., u něhož vykonává MPO funkci zakladatele. Kontrola u MPO byla zaměřena zejména na využívání práv a plnění povinností zakladatele dle zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, a na kontrolní činnost MPO ve vztahu k DIAMO, s. p. U DIAMO, s. p., byla kontrola zaměřena na plnění povinností uložených mu tímto zákonem, na hospodaření s majetkem státu, s nímž má právo hospodařit, a na existenci a účinnost vnitřního systému řízení a kontroly.

MPO jako zakladatel kontrolovaného podniku DIAMO, s. p., neplnilo některé povinnosti stanovené zákonem č. 77/1997 Sb., zejména:

  • nevydalo statut DIAMO, s. p., ve stanovené lhůtě ode dne zápisu podniku do obchodního rejstříku, statut zároveň neobsahoval všechny náležitosti stanovené zákonem;
  • nestanovilo dozorčí radě rozsah pravomocí pro schvalování koncepce rozvoje DIAMO, s. p.;
  • neprovedlo v kontrolovaném období u DIAMO, s. p., žádnou kontrolu zaměřenou na účelné a hospodárné nakládání s majetkem státu.

Kontrolou u DIAMO, s. p., bylo zejména zjištěno, že tento podnik:

  • nepodával do obchodního rejstříku bez zbytečného odkladu, tj. ihned po vzniku rozhodné skutečnosti, návrhy na zapsání změn údajů týkajících se výše kmenového jmění;
  • neuváděl v účetnictví úplné informace o pozemcích, k nimž měl právo hospodaření a naopak vedl v účetnictví pozemky, které nebyly zapsány v katastru nemovitostí;
  • u některých nájemních smluv nevyužil možnosti uplatnění inflační doložky;
  • neuvedl v přílohách účetních závěrek za roky 2008 a 2009 údaje o tom, že část majetku, s nímž měl právo hospodařit, je zatížena věcným břemenem.

Kontrola byla prováděna od srpna 2010 do dubna 2011. Kontrolovaným obdobím byly roky 2008 a 2009, v případě věcných souvislostí i období předchozí, respektive období do ukončení kontroly. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo průmyslu a obchodu a DIAMO, státní podnik. Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2010 pod číslem 10/18. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ MVDr. Rudolf Němeček.

tisk stránky