NKÚ zkontroloval peněžní prostředky poskytované Ministerstvem zemědělství z národních zdrojů na podporu zemědělských aktivit

TISKOVÁ ZPRÁVA – 8. srpna 2011


Cílem kontroly bylo prověřit poskytování, čerpání a použití peněžních prostředků poskytnutých z národních zdrojů z kapitoly státního rozpočtu Ministerstvo zemědělství (dále jen „MZe“) určených na podporu vybraných zemědělských aktivit.

MZe v kontrolovaném období:

  • nepostupovalo v souladu s ustanovením vyhlášky o centrální evidenci dotací neboť do informačního systému CEDR (Centrální evidence dotací z rozpočtu) nezaznamenalo ani nepřeneslo údaje o vyplacených dotacích za roky 2007, 2008 a 2009 v celkové hodnotě 1.185.890 tis. Kč; tím porušilo ustanovení zákona o rozpočtových pravidlech;
  • u některých dotačních programů neprovádělo žádnou finanční kontrolu ve smyslu zákona o finanční kontrole;
  • nevěnovalo dostatečnou pozornost tvorbě Zásad pro dotační programy, neboť některé pro ně stanovené podmínky neodpovídaly znění zákona účinnému v kontrolovaném období.

Agentury pro zemědělství a venkov (součásti MZe vykonávající na vymezeném území delegované činnosti) v kontrolovaném období:

  • v rozhodnutích o poskytnutí dotace neuváděly vždy adresu poskytovatele;
  • Agentura pro zemědělství a venkov Pardubice provedla nedostatečně předběžnou kontrolu žádosti o dotaci Národního hřebčína Kladruby na rok 2009, takže MZe vydalo rozhodnutí o poskytnutí dotace na částku o 23.562 Kč vyšší, než mělo být dle skutečnosti;
  • Agentura pro zemědělství a venkov Brno v některých případech neprokázala provedení předběžné kontroly žádostí o dotace.

U příjemců dotací bylo zjištěno nedodržování zákona o účetnictví, a to neúčtování o dotaci u společnosti AGROGEN, spol. s r.o., Troubsko a u Českého svazu včelařů, o.s., a nedostatky v přílohách účetní závěrky u firmy Krahulík–MASOZÁVOD Krahulčí, a.s.; dále byla zjištěna chyba v žádosti o dotaci u Národního hřebčína Kladruby.

Kontrola byla prováděna od října 2010 do dubna 2011. Kontrolovaným obdobím byly roky 2008 až 2010, v případě věcných souvislostí i období předcházející nebo následující. Kontrolovanými osobami byli Ministerstvo zemědělství a 14 příjemců dotací. Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2010 pod číslem 10/21. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Zdeňka Profeldová.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky