NKÚ kontroloval majetek státu, se kterým je příslušné hospodařit Ministerstvo pro místní rozvoj

TISKOVÁ ZPRÁVA – 10. srpna 2011


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s majetkem státu, se kterým je příslušné hospodařit Ministerstvo pro místní rozvoj (dále jen „MMR“), nabývání majetku a plnění základních povinností při hospodaření s majetkem státu.

Účetnictví MMR nebylo v kontrolovaném období dle zákona o účetnictví správné ani úplné.

Inventarizace dlouhodobého majetku k 31. prosinci 2009 nebyla provedena v souladu se zákonem o účetnictví. MMR neinventarizovalo veškerý dlouhodobý majetek vykazovaný v rozvaze ke dni 31. prosince 2009 a soupisy majetku neobsahovaly skutečnosti, dle kterých by bylo možné majetek jednoznačně určit.

MMR jako účastník programu 117010 – Rozvoj a obnova materiálně technické základny systému řízení MMR nepostupovalo v souladu s příslušnými ustanoveními vyhlášky č. 560/2006 Sb, o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku. U tří vybraných akcí zpracovalo investiční záměr, který nenaplňoval zcela požadavky na jejich realizaci, a u jedné akce nepředložilo její závěrečné vyhodnocení. Zároveň z průběhu použití peněžních prostředků u jedné akce vyplývá skutečnost, že MMR nemělo ujasněn rozsah ani obsah předpokládaného plnění této akce.

Nedostatky byly zjištěny také v oblasti evidence nemovitého majetku, a to při porovnání s evidencí v katastru nemovitostí. Dále bylo zjištěno nedodržení zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve vztahu k pohledávkám za prodaný dlouhodobý hmotný majetek nebo provedení nedostatečné předběžné kontroly plánovaných operací, což je v rozporu se zákonem o finanční kontrole.

Kontrola byla prováděna od října 2010 do dubna 2011. Kontrolovaným obdobím byly roky 2008 a 2009, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrolovanou osobou bylo Ministerstvo pro místní rozvoj. Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2010 pod číslem 10/22. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Antonín Macháček.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky