NKÚ zkontroloval majetek státu, se kterým je příslušné hospodařit Ministerstvo průmyslu a obchodu

TISKOVÁ ZPRÁVA – 11. října 2011


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s majetkem státu, nabývání majetku a plnění základních povinností při hospodaření s majetkem státu, se kterým je příslušné hospodařit Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen „MPO“).

Kontrolou hospodaření MPO s majetkem státu byla zjištěna porušení zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, a zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví.

Účetnictví MPO v účetních obdobích let 2009 a 2010 nelze s ohledem na skutečnosti uvedené v tomto kontrolním závěru považovat za úplné, správné a průkazné ve smyslu zákona o účetnictví.

MPO neinventarizovalo dlouhodobý finanční majetek v souladu se zákonem o účetnictví, neboť v některých případech nezjistilo skutečný stav svého dlouhodobého finančního majetku. Tím opakovaně docházelo ke zkreslení položky rozvahy, ve které je stav dlouhodobého finančního majetku vykazován.

MPO nepostupovalo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, neboť rozdělilo předmět veřejné zakázky spočívající v pořízení osobních automobilů způsobem, kterým došlo ke snížení hodnoty zakázek pod finanční limit stanovený zákonem.

MPO nepostupovalo v souladu se zákonem o majetku České republiky, neboť umožnilo obchodní společnosti užívání nebytových prostor v budově MPO, aniž by byla uzavřena písemná smlouva o nájmu těchto nebytových prostor a hrazeno nájemné.

Kontrolou NKÚ bylo také zjištěno, že přetrvávají nedostatky v právních předpisech pro oblast dlouhodobého finančního majetku, jak bylo konstatováno i v kontrolních závěrech z kontrolních akcí č. 05/35 a 06/20.

Kontrola byla prováděna od ledna do července 2011. Kontrolovaným obdobím byly roky 2009 a 2010, v případě věcných souvislostí i období předchozí a následující. Kontrolovanou osobou bylo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2010 pod číslem 11/02. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Antonín Macháček.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky