NKÚ kontroloval peněžní prostředky a majetek státu, se kterými jsou příslušné hospodařit vybrané krajské hygienické stanice

TISKOVÁ ZPRÁVA – 26. října 2011


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s peněžními prostředky a majetkem státu, se kterými jsou příslušné hospodařit vybrané krajské hygienické stanice.

Kontrola byla zaměřena na hospodaření krajských hygienických stanic (dále jen „KHS“) s dlouhodobým hmotným majetkem a hospodaření s peněžními prostředky souvisejícími s výkonem státní správy v oblasti ochrany veřejného zdraví. Kontrolována byla rovněž činnost Ministerstva zdravotnictví (dále jen „MZd“) jako správce kapitoly státního rozpočtu a věcně příslušného ústředního orgánu státní správy a správce programu 235 010 - Rozvoj a obnova materiálně technické základny systému řízení MZd.

Kontrolou hospodaření KHS s majetkem státu bylo zjištěno především porušování zákona o účetnictví, zákona o majetku státu, zákona o veřejných zakázkách a zákona o rozpočtových pravidlech.

V účetnictví kontrolovaných KHS byly zjištěny nedostatky. Devět kontrolovaných KHS nepostupovalo v souladu se zákonem č. 563/1991 Sb., o účetnictví, neboť neúčtovalo o najatém a vypůjčeném majetku v knihách podrozvahových účtů; čtyři KHS nesledovaly na podrozvahových účtech pokutové bloky.

Nedostatky byly zjištěny v inventarizaci majetku a v údajích o nemovitostech evidovaných v katastru nemovitostí.

Dvě KHS nedodržely při zadávání veřejných zakázek postupy stanovené zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách.

KHS Zlínského kraje použila neoprávněně 495.000 Kč ze státního rozpočtu, čímž porušila rozpočtovou kázeň dle zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, neboť z přidělených státních prostředků uhradila celou rekonstrukci výtahu v budově, přičemž Česká republika budovu vlastnila pouze z jedné poloviny.

Při uzavírání některých nájemních smluv šest KHS nepostupovalo v souladu se zákonem č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, neboť nesjednaly užívání pronajímaného majetku na dobu stanovenou zákonem nebo nesjednaly další zákonné podmínky nebo byl majetek přenechán k užívání bez písemné nájemní smlouvy.

Kontrola byla prováděna od ledna do června 2011. Kontrolovaným obdobím byly roky 2009 a 2010, v případě věcných souvislostí i předchozí období a období do ukončení kontroly. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo zdravotnictví, Hygienická stanice hlavního města Prahy, Krajské hygienické stanice kraje Vysočina a Jihomoravského, Libereckého, Moravskoslezského, Olomouckého, Pardubického, Plzeňského, Středočeského a Zlínského kraje. Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2011 pod číslem 11/01. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Pavel Hrnčíř.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky