NKÚ kontroloval peněžní prostředky poskytované České republice z finančních mechanismů EHP a Norska

TISKOVÁ ZPRÁVA – 13. prosince 2011


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s peněžními prostředky poskytnutými České republice z finančních mechanismů Evropského hospodářského prostoru a Norska z hlediska souladu jejich administrace s právními předpisy a stanovenými podmínkami pro jejich užití.

Kontrole NKÚ byly podrobeny peněžní prostředky v objemu téměř 37,5 milionů € (cca 903 milionů Kč1) z finančních mechanismů Evropského hospodářského prostoru a Norska a státního rozpočtu určené na implementaci FM EHP/Norska v ČR. V době provádění kontroly byla celá alokace FM EHP/Norska pro ČR schválena na realizaci individuálních projektů, programů a blokových grantů. Kontrola prověřila činnosti Ministerstva financí (dále jen „MF“) při plnění funkce národního kontaktního místa, činnosti zprostředkovatelů při administraci blokových grantů a programů a postup Ministerstva kultury (dále jen „MK“) při zprostředkování financování projektů jím zřízených příspěvkových organizací. U konečných příjemců bylo předmětem kontroly dodržení podmínek stanovených v právních aktech o přidělení podpory.

Kontrola NKÚ zjistila, že MF nepožadovalo důsledné plnění povinností kontaktních míst, která se podílela na procesu výběru doporučených projektů. U jednoho z projektů, který byl doporučen k realizaci, nezjistilo střet zájmů člena hodnoticí komise. Výdej peněžních prostředků uskutečněný v důsledku tohoto pochybení při předběžné veřejnosprávní kontrole před vznikem závazku je porušením rozpočtové kázně a současně také nesrovnalostí.

Nedostatky byly na MF zjištěny i v obecném nastavení veřejnosprávních kontrol jak před vznikem závazku v době před poskytnutím dotace, tak i po vzniku závazku při kontrolách předcházejících proplacení. Nedostatečná úroveň kontroly výdajů neumožnila ověřit oprávněnost výdajů, jejich podložení účetními doklady a jejich správnost a průkaznost.

Při ověřování systému hlášení a šetření nesrovnalostí zjistila kontrola NKÚ několik případů nedodržení předepsaných postupů. MF v několika případech samo požadovalo vrácení částky vyčíslené jako nesrovnalost na účet vratek, ačkoliv k tomu neexistovalo zákonné zmocnění. NKÚ upozorňuje na nedostatečnou právní úpravu v této oblasti.

U zprostředkovatelů blokových grantů a programů bylo zjištěno pochybení v podobě nedovolené změny pořadí subprojektů, v důsledku čehož bylo upřednostněno financování dvou subprojektů na úkor jiných. Další pochybení se týkala zejména dodržování zákona o finanční kontrole.

Ačkoliv MK samo doporučilo zrušit několik smluv z důvodu pochybení při výběru dodavatelů, schválilo později proplacení výdajů, které na základě těchto smluv vznikly. V pozdější fázi realizace projektu nedostatečně kontrolovalo další výdaje z hlediska jejich souladu se zákonem o veřejných zakázkách, přestože mělo informaci o zvýšeném riziku v této oblasti.

Kontrolou individuálních projektů u konečných příjemců se neprokázalo, že by realizací nebylo dosaženo jejich účelu. Zjištěné nedostatky se týkaly zejména dodržování právních předpisů a zvláštních podmínek týkajících se výběru dodavatelů. S ohledem na rozhodnutí, na jejichž základě byly peněžní prostředky příjemcům poskytnuty, musel NKÚ tyto případy kvalifikovat jako porušení rozpočtové kázně s hrozbou odvodu poskytnutých prostředků. MF ve vydaných rozhodnutích o poskytnutí dotace nevyužilo možnost odstupňovat výši odvodu z titulu porušení rozpočtové kázně podle významnosti porušených podmínek.

U konečných příjemců byly dále ve větší míře zjištěny nedostatky v aplikaci zákona o finanční kontrole.

Kontrola byla prováděna v době od listopadu 2010 do října 2011. Kontrolovaným obdobím byly roky 2007 až 2010, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrolovanými osobami byli Ministerstvo financí, Ministerstvo kultury a 29 vybraných konečných příjemců. Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2010 pod číslem 10/23. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Marie Hošková.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad


1) Přepočet kurzem ČNB ke dni 31. srpna 2011: 24,095 Kč = 1 €.

tisk stránky