NKÚ zkontroloval peněžní prostředky a majetek státu, se kterými jsou příslušné hospodařit příspěvkové organizace Ministerstva zahraničních věcí

TISKOVÁ ZPRÁVA – 1. března 2012


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s peněžními prostředky a majetkem státu, se kterými jsou příslušné hospodařit příspěvkové organizace Ministerstva zahraničních věcí (dále jen „MZV“), konkrétně Diplomatický servis, Česká centra, Kancelář generálního komisaře účasti ČR na Všeobecné světové výstavě EXPO a Zámek Štiřín.

V roce 2009 tři příspěvkové organizace a v roce 2010 všechny čtyři kontrolované příspěvkové organizace nepostupovaly zcela v souladu s účetními předpisy a nevedly správné a úplné účetnictví.

Zámek Štiřín v rozporu s ustanoveními zákona o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, uzavřel na pořízení vozidla smlouvu o poskytnutí věci do užívání spojenou se smlouvou o následném převodu této věci do vlastnictví státu (leasingovou smlouvu). V letech 2009 a 2010 se dopustil neoprávněného čerpání prostředků státního rozpočtu ve výši 353.199 Kč a tím porušil rozpočtovou kázeň. I přes opakovaný výrok auditora „s výhradou“ neprovedlo MZV u Zámku Štiřín do ukončení kontroly NKÚ veřejnosprávní kontrolu.

Kancelář EXPO v roce 2009 nesprávně zahrnula do položky rozvahy Stavby také umělecké exponáty a kancelářskou a výpočetní techniku související s pořízením českého pavilonu pro výstavu EXPO 2010 v Šanghaji.

Diplomatický servis v letech 2009 a 2010 a Kancelář EXPO v roce 2010 v některých případech nedodržely obsahové vymezení položek rozvahy či výkazu zisku a ztráty.

Zámek Štiřín použil prostředky rezervního fondu v letech 2009 a 2010 v rozporu s příslušnými ustanoveními zákona o rozpočtových pravidlech.

Při uzavírání některých smluv nepostupovaly Diplomatický servis, Česká centra, a Zámek Štiřín důsledně podle zákona o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích.

Podrobnější právní úpravu si zasluhují ta ustanovení zákona o rozpočtových pravidlech, která upravují problematiku čerpání rezervního fondu příspěvkovými organizacemi v případě jeho použití k překlenutí časového nesouladu mezi výnosy a náklady.

Kontrola byla prováděna v době od května do listopadu 2011. Kontrolovaným obdobím byly roky 2009 a 2010, v případě věcných souvislostí i období předchozí a následující. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo zahraničních věcí, Diplomatický servis, Česká centra, Kancelář generálního komisaře účasti ČR na Všeobecné světové výstavě EXPO a Zámek Štiřín. Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2011 pod číslem 11/10. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Antonín Macháček.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky