NKÚ zkontroloval peněžní prostředky určené na rozvoj a obnovu materiálně technické základny Policie ČR

TISKOVÁ ZPRÁVA – 16. dubna 2012


Cílem kontroly bylo prověřit poskytování, čerpání a užití peněžních prostředků určených na rozvoj a obnovu materiálně technické základny Policie České republiky.

Kontrole NKÚ byla podrobena činnost Ministerstva vnitra (dále jen „MV“) jako správce programů reprodukce majetku i jako příjemce peněžních prostředků státního rozpočtu a dále činnost vybraných krajských ředitelství Policie ČR jako příjemců peněžních prostředků státního rozpočtu.

MV nemá dlouhodobé koncepce, kterými by byly stanoveny materiální potřeby Policie ČR. Kontrolovaný program zaměřený na zabezpečení Policie ČR materiálními prostředky nevytvářel pevný věcný, časový a finanční rámec pro realizaci potřeb Policie ČR a byl měněn podle aktuálních priorit a výše peněžních prostředků.

MV v kontrolovaném období realizovalo dva dosud neukončené programy zaměřené na rozvoj a obnovu materiálně technické základny Policie ČR. Realizace prvního programu byla zahájena v roce 2003 a ukončení jeho realizace bylo postupně prodlužováno až do roku 2013. Stejně tak byla průběžně měněna výše účasti státního rozpočtu na jeho financování. V roce 2009 MV předložilo Ministerstvu financí ke schválení druhý, stejnojmenný, program, který měl stejně věcně zaměřené podprogramy i dobu ukončení realizace programu. Oba programy jsou tedy realizovány i financovány souběžně.

Program ev. č. 214 110 má schválenou účast státního rozpočtu na financování ve výši 18.898,4 mil. Kč, program ev. č. 114 110 ve výši 3.260 mil. Kč. Kontrole bylo podrobeno 23 investičních akcí za více než 3,75 mld. Kč.

Policie ČR nemá po provedené restrukturalizaci (po zřízení krajských ředitelství) od roku 2009 přesně stanovenou aktuální potřebu osobních automobilů pro svou činnost. Při nákupu automobilů navýšilo MV původně plánovaný počet 3.200 osobních automobilů na 3.500. Důvodem navýšení počtu nakupovaných osobních automobilů byly nedočerpané peněžní prostředky vyčleněné v rámci programu ev. č. 214 110.

Některé nově pořízené osobní automobily neměly stanovené projezdy nebo nebyly využívány vůbec.

V případě hangáru D Letecké služby Policie ČR v Praze 6 – Ruzyni, který je hlavní leteckou základnou Policie ČR, nebyla i přes jeho havarijní stav a deklarovanou prioritu dosud zahájena rekonstrukce. Na nutnost opravy hangáru upozornil NKÚ již v kontrolním závěru z kontrolní akce č. 05/21. Hodnota techniky a materiálu uskladněného v hangáru D přesahuje 2,5 mld. Kč.

U šesti stavebních akcí byla zjištěna nedostatečná příprava, která měla za následek provádění víceprací celkem za cca 21 mil. Kč (zvýšení ceny až o 19 %). U jedné z těchto akcí byly na základě šesti faktur uhrazeny koncem roku 2006 práce ve výši 11 mil. Kč, ačkoliv práce byly provedeny až počátkem roku 2007.

Kontrola byla prováděna od května 2011 do ledna 2012. Kontrolovaným obdobím byly roky 2005 až 2010, v případě věcných souvislostí také období předcházející a následné. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo vnitra a šest vybraných krajských ředitelství policie. Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2011 pod číslem 11/12. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ MVDr. Rudolf Němeček.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky