NKÚ zkontroloval peněžní prostředky z Evropského sociálního fondu určené na projekty realizované na území hlavního města Prahy

TISKOVÁ ZPRÁVA – 18. června 2012


Cílem kontroly bylo prověřit poskytování, čerpání a užití peněžních prostředků určených na realizaci operačního programu Praha – Adaptabilita (dále též „OPPA“), jeho implementační systém a využití výstupů hodnocení Jednotného programového dokumentu pro Cíl 3 regionu soudržnosti Praha (což byl referenční dokument, na jehož základě byla poskytována podpora rozvoji lidských zdrojů na území hlavního města Prahy s využitím zdrojů Evropského sociálního fondu a českých národních zdrojů v programovém období 2004–2006) při nastavení a řízení operačního programu Praha – Adaptabilita.

S ohledem na zkušenosti s Jednotným programovým dokumentem pro Cíl 3 jsou zarážející zjištěné nedostatky u OPPA, zejména v období 2008–2010 a zdlouhavost jejich odstraňování. Z tohoto pohledu je třeba upozornit na skutečnost, že vypracování evaluační studie, která má hodnotit průběh OPPA, je posunuto na rok 2012, a zjištěné nedostatky pravděpodobně nebudou moci být včas účinně odstraněny, tj. do konce roku 2013 (respektive do konce roku 2015).

Přetrvává absence jednotného a jednoznačného nastavení monitorovacích ukazatelů, které mají význam pro stanovení výstupů OPPA a efektivnosti vynaložených prostředků pro programové období 2007–2013. Některé ukazatele na úrovni programu a prioritních os OPPA nebyly nastaveny a hodnoceny takovým způsobem, který by umožňoval měření dosaženého pokroku ve vztahu k dosahování cílů.

Globální cíl OPPA neumožňuje, aby podpořené projekty v sobě zahrnovaly udržitelnost existence jednotlivých aktivit. Správné definování a nastavení monitorovacích ukazatelů by mělo pro EU a českou veřejnost věrohodně vyhodnotit použití peněžních prostředků ve výši přes 3,2 mld. Kč, z toho peněžních prostředků EU ve výši více jak 2,7 mld. Kč (k 31. 12. 2010). Při současném definování a nastavení monitorovacích ukazatelů nebude podle NKÚ možné věrohodně posoudit použití těchto prostředků a může tak dojít ke zkreslení výsledků projektů podpořených z prostředků Evropského sociálního fondu.

Kontroly u příjemců podpory ukázaly, že nedostatky a pochybení, které se týkají zejména oblasti výběru dodavatelů, realizace a naplňování cílů projektů, jsou rovněž u realizátorů vybraných projektů. Tyto případy byly předány příslušným správcům daně.

NKÚ doporučuje změnit systém, kdy Magistrát hlavního města Prahy, jako řídící orgán, poskytuje peněžní prostředky jednotlivým odborům hlavního města Prahy a současně u nich vykonává funkci pověřeného auditního subjektu. Riziko nedostatečné nezávislosti pověřených auditních subjektů operačních programů, včetně nedostatku dohledu nad nimi, shledala i Evropská komise Generální ředitelství pro regionální politiku. NKÚ dále považuje za nezbytné zabezpečit nastavení vhodných řídicích a kontrolních mechanismů v případech, kdy prostředky OPPA jsou poskytovány prostřednictvím realizátora projektu (příjemce podpory) třetím osobám (partnerům projektů).

Kontrolní zjištění NKÚ a na jejich základě přijatá opatření k nápravě by mohla významně přispět ke zkvalitnění provádění pomoci Evropského sociálního fondu v České republice, ke snadnější certifikaci projektů a k vysvětlení české veřejnosti, jak jsou používány prostředky OPPA.

Kontrola byla prováděna od června 2011 do ledna 2012. Kontrolovaným obdobím byly roky 2004 až 2010, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrolovanými osobami byli Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo práce a sociálních věcí, hlavní město Praha a 19 vybraných příjemců podpory. Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2011 pod číslem 11/35. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ RNDr. Petr Neuvirt.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky