NKÚ zkontroloval peněžní prostředky určené k naplnění cílů společné migrační a azylové politiky Evropské unie

TISKOVÁ ZPRÁVA – 25. června 2012


Cílem kontroly bylo prověřit, zda při naplňování cílů společné migrační a azylové politiky Evropské unie byly dodržovány podmínky pro poskytování a čerpání prostředků z Evropského fondu pro uprchlíky, Evropského návratového fondu, Fondu pro vnější hranice a Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí.

NKÚ kontroloval u příjemců podpory legalitu realizovaných projektů v klíčových bodech, tedy naplnění cílů, monitorovacích indikátorů a závazných ukazatelů projektu a realizaci projektových aktivit v souladu se stanovenými podmínkami, plnění rozpočtu projektu, zákaz dvojího financování projektu z více zdrojů EU, analytickou účetní evidenci transakcí souvisejících s projektem, způsobilost výdajů, publicitu projektu a soulad výběru dodavatelů s pravidly pro zadávání veřejných zakázek.

NKÚ kontrolou u příjemců zjistil porušení zákona o veřejných zakázkách, porušení pravidel pro způsobilost výdajů a další porušení. Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra například při zadání jedné veřejné zakázky postupovala tak, že ani jedna z posuzovaných nabídek nesplnila všechny požadavky zadavatele na předmět zakázky a následně navíc došlo ke změně v požadovaných vlastnostech. Přesto Správa uprchlických zařízení zakázku nezrušila a nakonec zadala zakázku uchazeči, který se v hodnocení hodnoticí komise umístil na druhém místě s vyšší cenou. V rámci další veřejné zakázky Správy uprchlických zařízení na pořízení nových osobních automobilů zadavatel stanovil technické podmínky takovým způsobem, že z osobních automobilů dostupných na trhu v ČR byla možné vybrat jediný vyhovující model.

NKÚ tak musel konstatovat porušení rozpočtové kázně a kvalifikovat výdaje jako nezpůsobilé k financování z fondů EU a ze státního rozpočtu. Míra zjištěných nedostatků kvalifikovaných jako nezpůsobilé výdaje činila 6,7 % z kontrolovaných prostředků poskytnutých z fondů EU a státního rozpočtu.

NKÚ též kontroloval nastavení a účinnost řídicího a kontrolního systému. Kontroly prováděné odpovědným orgánem například nezahrnovaly ověření plnění podmínky, že v projektech nedojde ke dvojímu financování výdajů z jiných programů Evropské unie a za jiná programová období. Na základě prověření klíčových prvků řídicího a kontrolního systému byl tento systém v kontrolovaném období celkově vyhodnocen pouze jako částečně účinný.

Kontrola byla prováděna od října 2011 do března 2012. Kontrolována byla cca ¼ z projektů realizovaných a dokončených v období 2009 až první pololetí 2011. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo vnitra, Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra, Praha 12, Vyšší policejní škola a Střední policejní škola Ministerstva vnitra v Holešově, META o. s. – Sdružení pro příležitosti mladých migrantů, Praha 2 a SOZE, Brno. Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2011 pod číslem 11/27. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Marie Hošková.

tisk stránky