Ministerstva šetří, ale NKÚ našel i výjimky: hodinky a jazykové kurzy za desetitisíce korun, právní služby za miliony

TISKOVÁ ZPRÁVA - 30. července 2012


Nejvyšší kontrolní úřad prověřil využití celkem 95,7 milionů korun, které ministerstva kultury, zdravotnictví a spravedlnosti využila v letech 2010 a 2011 mimo jiné na nákupy materiálů, věcných darů nebo právních a dalších služeb.

Kontroloři tak například prověřovali investice těchto resortů do jazykového vzdělávání svých zaměstnanců. Třeba Ministerstvo zdravotnictví v roce 2010 investovalo přes jeden milion korun do individuální výuky pro 20 osob, o rok později pak stejnou sumu jen pro 18 lidí. Šlo přitom o dvě třetiny všech peněz určených na výuku jazyků.

Pochybnosti budily i investice do některých právních služeb. Resort spravedlnosti například zaplatil za poradenství pro PPP projekt výstavby věznice s ostrahou v Rapoticích téměř 25,5 milionů korun. Projekt byl přitom v roce 2011 vládou ukončen, aniž by bylo kopnuto do země.

Co se týká nákupu materiálů, NKÚ například prověřoval, kolik jednotlivá ministerstva utratí za údržbu vozového parku či kolik nakoupí kancelářských potřeb nebo papíru. Rekordmanem mezi kontrolovanými úřady je v tomto směru Ministerstvo spravedlnosti, které v roce 2010 nakoupilo 25 balíků papíru na jednoho zaměstnance. Jeden obsahuje 500 listů.

Ministerstva utrácela i za občerstvení nebo věcné dary. Třeba resort spravedlnosti v letech 2009 a 2010 nakoupil 34 kusů luxusních hodinek za celkem 393 tisíc korun. Do konce kontroly jich dvacet rozdal. Ministerstvo přitom nebylo vždy schopno jednoznačně doložit, kdo je dostal.

Faktem ale je, že i přes některé alarmující okolnosti se ve většině kontrolovaných oblastí projevily úsporné snahy ministerstev a náklady na služby či materiál meziročně většinou klesaly. A například ceny úklidu a mytí oken si ministerstva dokázala vyjednat výhodnější, než je průměrná cena těchto služeb zveřejněná ČSÚ.

Podrobnosti ke kontrole naleznete v přiložené informaci z ukončené kontrolní akce č. 11/34.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky