Modernizace železnice dál vázne, chybí koncepce i peníze

TISKOVÁ ZPRÁVA – 25. 3. 2013


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na výstavbu železničních uzlů v letech 2009 až 2012. Zkontroloval Ministerstvo dopravy, Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) i konkrétní projekty.

NKÚ v minulosti již několikrát upozorňoval na nekoncepční přístup k financování výstavby, oprav a údržby železniční infrastruktury. Ministerstvo dopravy a SFDI nemají – v kontextu finančních možností – jasně stanovené priority ani posloupnost infrastrukturních investic. Problematické jsou podle NKÚ i nejasně rozdělené rozhodovací pravomoci mezi Ministerstvem dopravy a SFDI. Modernizaci železnice nejvíce komplikuje nastavení financování projektů – peníze na ně se totiž rozdělují vždy jen na jeden rok, aniž by byly zajištěny prostředky na roky další. Tyto projekty jsou přitom převážně otázkou více let, někdy i desetiletí.

V průběhu přípravy a modernizace železničních dopravních uzlů se významně měnily jak finanční, tak časové parametry jednotlivých projektů. U pěti kontrolovaných projektů, které byly v době kontroly dokončeny, například došlo oproti původním smlouvám k navýšení cen – a to o 8 až 19 procent.

Ministerstvo dopravy v rámci projektu modernizace odstavného nádraží v Brně dodatečně schválilo vybudování myčky vagónů. Kontrolorům ale nepředložilo žádný doklad, který by prokazoval ekonomickou efektivnost a návratnost této investice. Myčku SŽDC postavila za 305,7 milionu korun. V roce 2011 ji pak pronajala soukromé společnosti za 4 miliony korun za rok. Investiční náklady na postavení myčky by se tak – bez započtení inflace a jejího opotřebení – měly SŽDC vrátit za 75 let.

Nedostatky kontroloři zjistili i v zadávání veřejných zakázek. SŽDC u kontrolovaných projektů zadávala dodatečné stavební práce v jednacím řízení bez uveřejnění, aniž by prokázala splnění všech zákonem stanovených podmínek. U jedné nadlimitní zakázky neoprávněně zkrátila lhůtu na podání nabídek z 52 na 27 dní.

Podrobnosti ke kontrole naleznete v přiložené informaci z ukončené kontrolní akce č. 12/11.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky