NKÚ zkontroloval dotace na protidrogovou politiku, chyby v hospodaření neodhalil

TISKOVÁ ZPRÁVA – 10. 6. 2013


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na dotace, které poskytly v letech 2010 a 2011 Úřad vlády, Ministerstvo školství a Ministerstvo zdravotnictví na protidrogovou politiku. Zkontroloval také příjemce dotací, konkrétně 49 projektů. V letech 2010 a 2011 bylo na protidrogovou politiku vynaloženo z veřejných rozpočtů celkem 1,2 miliardy korun. Kontroloři prověřili dotace za 124,5 milionu u Úřadu vlády a ministerstev a dotace za 51,2 milionu korun u jejich příjemců.

Podle NKÚ jsou prostředky na financování protidrogové politiky vynakládány hospodárně. Kontroloři našli chyby u čtyř ze 49 kontrolovaných projektů. Jednalo se ale spíše o méně závažná pochybení, například v účetnictví nebo u překročení limitu na mzdové náklady.

Úřadu vlády, ministerstvům školství a zdravotnictví pak kontroloři vytýkají téměř neexistující veřejnosprávní kontrolu u příjemců dotací. V 2010 a 2011 Ministerstvo školství provedlo jednu takovou kontrolu, Ministerstvo zdravotnictví také jen jednu, Úřad vlády pak jedenáct. Úřad vlády výkon veřejnosprávních kontrol a jejich koordinaci v roce 2011 dokonce vypustil z novely závazných dotačních předpisů.

Ministerstva na svých stránkách nezveřejnila v termínu seznam projektů, které úspěšně prošly výběrovým řízením. Resort zdravotnictví v roce 2011 nedodržel ani povinnost stanovit do konce února konkrétní výši dotace u jednotlivých projektů. Konečné rozdělení peněz pro tento rok ministerstvo odsouhlasilo až v květnu.

V květnu roku 2010 vláda schválila Národní strategii protidrogové politiky na období 2010–2018, v jejímž rámci vytyčila čtyři hlavní cíle. Jejich naplňování vláda rozfázovala do tří akčních plánů. První akční plán – pro roky 2010 až 2012 – obsahoval 185 úkolů. Nejvíce úkolů bylo splněno v oblasti monitoringu, výzkumu a hodnocení (88,8 %), nejméně pak v oblasti léčby a sociálního začleňování (38,7 %) a alkoholu a tabáku (25 %). Obecně lze říci, že vládě se její strategické cíle nedaří naplňovat. Česká republika má nejvíc uživatelů konopných drog v Evropě, roste počet problémových uživatelů drog i počet injekčních uživatelů drog.

Další informace naleznete v přiložené informaci z ukončené kontrolní akce č. 12/25.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky