Stát promíjí tři čtvrtiny odvodů za porušení rozpočtové kázně

TISKOVÁ ZPRÁVA – 2. 12. 2013


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na to, jak Generální finanční ředitelství (GFŘ) promíjí odvody a penále, které finanční úřady vyměřují za porušení rozpočtové kázně. Kontroloři prověřili období od začátku roku 2011 do konce prvního čtvrtletí roku 2013.

V kontrolovaném období finanční úřady vyměřily odvody a penále za 13,5 miliardy korun. GFŘ prominulo 73 procent z nich, tedy odvody a penále za 9,8 miliardy korun. Správa odvodů stála za roky 2011 a 2012 celkem 562 milionů korun. Jedná se o druhou kontrolu této oblasti. Ta první proběhla v roce 2010 a kontroloři při ní zjistili, že Ministerstvo financí, jež mělo promíjení odvodů a penále tehdy na starosti, odpouštělo 90 procent z nich, přičemž byly velmi vysoké i náklady na správu odvodů.

Navzdory zmíněnému pozitivnímu posunu museli kontroloři konstatovat, že Ministerstvo financí řadu problémů, na které před třemi lety upozorňovali, systémově nevyřešilo. Celý systém odvodů a penále za porušení rozpočtové kázně je dál administrativně velmi náročný. Odvody za bagatelní porušení rozpočtové kázně jsou zjevně neúměrně vysoké a jejich vyměření a následné promíjení zatěžuje celý systém. Podle NKÚ je takový systém neefektivní.

Systém je zatížen opakovanými a vzájemně se překrývajícími kontrolami i složitostí samotného procesu prominutí odvodu. Od zažádání si o prominutí do konečného rozhodnutí o něm uběhne v průměru téměř pět měsíců, po které jsou příjemci dotací v nejistotě, zda nebudou muset prostředky vracet, případně ještě platit penále.

Ministerstvo financí navzdory apelům nejen NKÚ, ale i sněmovního kontrolního výboru nezpřesnilo definici „důvodů hodných zvláštního zřetele“, na základě kterých se odvody a penále promíjejí.

Podrobnosti ke kontrole naleznete v přiložené informaci z ukončené kontrolní akce č. 13/15.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky