Ministerstvo zemědělství nezajistilo transparentní soutěže o dotace na zemědělský výzkum

TISKOVÁ ZPRÁVA – 9. 12. 2013


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na účelové dotace na aplikovaný zemědělský výzkum, na které Ministerstvo zemědělství v kontrolovaných letech 2010 až 2012 vynaložilo 1,2 miliardy korun. Kontroloři prověřili i 23 konkrétních projektů za 98 milionů korun, jejichž výsledky měly být využitelné v praxi. Podle NKÚ tuto praktickou využitelnost při současném nastavení dotačního systému ale nelze vždy prokázat.

NKÚ pokládá za závažný nedostatek, že Ministerstvo zemědělství dosud nezajistilo transparentní veřejnou soutěž na výběr projektů. V odborných komisích, které projekty vybíraly, zasedali i zástupci autorů samotných posuzovaných projektů. Jejich projekty přitom v soutěži nakonec uspěly.

Za významný problém pokládá NKÚ také vyhodnocování projektů ze strany jejich autorů a kontrolu tohoto vyhodnocování Ministerstvem zemědělství. Přínosy projektů mají jejich autoři vyhodnocovat například prostřednictvím počtu zemědělců, kteří výsledky projektu pak v praxi využijí. Jenže tato hodnocení vycházejí z odhadů autorů projektů, nikoli z doložitelných a ověřitelných faktů. Autoři projektů tak někdy vyčíslují až desetimiliardové přínosy projektů s náklady v řádu milionů korun. Nikdo už ale nesleduje, zda se proklamované odhady dopadů projektů skutečně naplnily.

Výsledky jsou většinou publikovány ve formě odkazů na stati či přednášky v tzv. rejstříku informací o výsledcích. Ministerstvo však kontroluje tyto záznamy jen formálně, nikoli věcně. V rejstříku se tak objevují výsledky, které souvisí s řešením daného projektu nanejvýš okrajově nebo vůbec. Například u projektu zaměřeného na biologický potenciál českého kapra byly v rejstříku uvedeny statě o výživě sumce velkého nebo o problematice mastných kyselin v mase okouna říčního.

Při kontrole konkrétních projektů prověřil NKÚ i projekt Vypracování optimální metody pro stanovení pitelnosti českého piva, v rámci kterého měl jeden příjemce za pět let získat dotace ve výši 13 milionů korun. Po dvou letech ministerstvo projekt přestalo podporovat, ale ve smlouvě o ukončení podpory zavázalo příjemce dotace jen k tomu, aby publikoval jeden článek v odborném tisku a sepsal metodiku na stejné téma. Za tento výstup dostal příjemce dotaci 5 milionů korun.

Podrobnosti naleznete v přiložené informaci z ukončené kontrolní akce č. 13/08.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky