NKÚ zkontroloval pomocný analytický přehled Ministerstva průmyslu a obchodu za rok 2012

TISKOVÁ ZPRÁVA – 30. 12. 2013


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na to, jestli Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) sestavilo tzv. pomocný analytický přehled (PAP) za rok 2012 v souladu s právními předpisy.

PAP je nový typ účetního záznamu, který musí od roku 2012 sestavovat určené účetní jednotky. Údaje v tomto přehledu vychází z jejich účetnictví. PAP posílají jejich zpracovatelé do centrálního systému účetních informací státu.

Údaje PAP jsou určeny pro monitorování a řízení veřejných financí a měly by sloužit k predikci vládního deficitu a dluhu a pro plnění vykazovacích povinností České republiky vůči mezinárodním institucím, zejména Eurostatu. Proto má kvalita údajů PAP zásadní význam.

Na kvalitě údajů z účetnictví přímo závisí vypovídací schopnost a použitelnost údajů PAP. Kontroloři zjistili, že téměř 11 % údajů v objemu 71 miliard korun bylo zatíženo nesprávnostmi přenesenými do PAP z chyb vzniklých při vedení účetnictví Ministerstva průmyslu a obchodu.

Ještě významnějším problémem pro vypovídací schopnost PAP je nejednoznačnost účetních předpisů. Právě kvůli ní nemohli kontroloři vyhodnotit správnost 25 % údajů PAP v objemu 168 miliard korun. Nejasná aplikace předpisů tak představuje největší riziko pro využitelnost údajů PAP.

Problémy a nedostatky při sestavování PAP nelze přičítat pouze jeho zpracovatelům. Novela vyhlášky, která definuje konkrétní povinnosti zpracovatelů PAP, vyšla ve Sbírce zákonů 28. prosince 2011. Zpracovatelé PAP tak měli jen čtyři dny na to, aby provedli potřebné organizační a technické změny. Tvorbu PAP z významné části upravuje právně nezávazný dokument Ministerstva financí. NKÚ tento fakt pokládá za systémový problém.

Podrobnosti ke kontrole naleznete v přiložené informaci z ukončené kontrolní akce č. 13/11.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky