Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 05/25 - "Hospodaření s majetkem státu a finančními prostředky při likvidaci státních podniků"

20.3.2006


Cílem kontroly bylo prověřit postup při likvidaci vybraných státních podniků v působnosti Ministerstva financí, Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva průmyslu a obchodu. Kontrolovaným obdobím byla doba likvidace vybraných 17 státních podniků. Kontrolní akci řídila členka NKÚ JUDr. Eliška Kadaňová.

Do roku 2005 ještě nebyla ukončena likvidace 265 státních podniků dotčených privatizací. Kontrolou bylo zjištěno, že v některých případech byl se souhlasem MF majetek prodáván přímo bez jakéhokoliv pokusu o veřejnou dražbu.V řadě případů likvidátoři naopak prováděli dražby opakovaně (až desítky neúspěšných dražeb), čímž se nejen prodlužovala doba likvidace, ale samotné náklady na dražby často převýšily jejich výnos.

Svým rozsahem i postupem byl zcela výjimečný přímý prodej čerpacích stanic podniku BENZINA za 772 mil. Kč. Toto rozhodnutí bylo odůvodňováno zejména zaplacením daňového nedoplatku, splněním závazků z ekologických zátěží a také tím, že nebudou vyvolány další náklady. Realizace tohoto prodeje však nebyla provedena transparentním způsobem a původní záměry nebyly naplněny.

Celkové náklady likvidace významně ovlivňovaly výdaje vynaložené některými likvidátory na nákup služeb. Kontrolou postupu likvidátorů byly zjištěny případy, kdy platby za služby byly nepřiměřené, fakturované částky nebyly často podrobněji rozepsané nebo si likvidátoři hradili z prostředků likvidovaných podniků výdaje nad rámec smluv uzavřených se zakladateli. V některých zjištěných případech výdaje prokazatelně nesouvisely s likvidací podniku nebo byly vynakládány nikoli jen za účelem jeho likvidace (poskytování a přijímání půjček, obchodování s volnými finančními prostředky). Byly zjištěny také případy, kdy likvidátoři zadávali zakázky firmám, s nimiž byli personálně propojeni.

K rychlému ukončení likvidace ani k získání nejvyššího výnosu likvidace nebyli likvidátoři motivováni. Kontrolovaná ministerstva nesledovala efektivnost postupů při zpeněžování majetku.

V rámci kontroly také nebylo možné zjistit ani celkový objem veškerých likvidačních zůstatků (byly odváděny buď na zvláštní účet spravovaný FNM, nebo na depozitní účet státních finančních aktiv). Evidenční systém MF také neumožnil zjistit, na jaký konkrétní účel byly získané prostředky použity.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 05/25 - formát PDF


tisk stránky