NKÚ považuje za nezbytné zásadně přehodnotit celou oblast státních finančních aktiv

TISKOVÁ ZPRÁVA – 14. listopadu 2008


Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu bylo tentokrát prověřit postupy Ministerstva financí při správě státních finančních aktiv (SFA) a kapitoly státního rozpočtu Operace státních finančních aktiv.

Státní finanční aktiva představují významnou část majetku státu, která je vedena odděleně a zahrnuje peněžní prostředky, majetkové účasti, cenné papíry a pohledávky. Zákon o rozpočtových pravidlech, který nabyl účinnosti dnem 1. ledna 2001, jednotlivé části tohoto majetku blíže vymezil a správu SFA svěřil Ministerstvu financí (MF). Navázal tak na předchozí právní úpravu a zavedenou praxi.

„Kontrolou jsme zjistili, že v letech 2006 a 2007 převedlo ministerstvo bez potřebného právního titulu na účty SFA peněžní prostředky ve výši více než 4 182,2 mil. Kč. Do SFA také začlenilo peněžní prostředky, které ve smyslu zákona o rozpočtových pravidlech neměly povahu peněžních prostředků SFA. Dále MF v rozporu se zákonem o rozpočtových pravidlech nezahrnulo do operací státního rozpočtu peněžní operace ve výši minimálně 18 661,3 mil. korun,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

O majetku vykazovaném ve SFA ani o peněžních prostředcích kapitoly Operace státních finančních aktiv (OSFA) MF podle Dohnala neúčtovalo, ačkoliv se jednalo o majetek státu, který je podle zákona předmětem účetnictví. MF vedlo o tomto majetku vlastní pomocnou evidenci, která nebyla upravena právními předpisy ani vnitřními předpisy a neměla potřebnou vypovídací schopnost a spolehlivost. Ministerstvo financí zahájilo práce na zavedení SFA do účetnictví v roce 2008.

Provádění peněžních operací SFA a jejich zachycení v kapitole OSFA je podle NKÚ administrativně složitý proces, který není dostatečně upraven právními ani interními předpisy. Podrobněji není upraveno ani finanční investování volných peněžních prostředků SFA zajišťované MF, ačkoliv například objem investovaných prostředků Jaderného účtu1 dosáhl např. v roce 2006 více než 17 miliard korun a v roce 2007 více než 13 miliard. Na skutečnost, že finanční investování zůstatků Jaderného účtu prováděné zaměstnanci MF není podrobněji upraveno, upozornil NKÚ již v roce 2000 (kontrolní akce č. 99/35).

„Na základě kontrolních zjištění považujeme za nezbytné zásadně přehodnotit celou oblast státních finančních aktiv, především jejich opodstatněnost z hlediska rozsahu a účelu, a to včetně posouzení efektů soustřeďování peněžních prostředků na účtech SFA; při existenci deficitu státního rozpočtu je přírůstek těchto prostředků kryt vydanými státními dluhopisy. Je také nutné zajistit úplnou a spolehlivou evidenci SFA a stanovit přesná a závazná pravidla pro správu tohoto specifického majetku státu, včetně zavedení potřebných kontrolních mechanismů,“ řekl prezident NKÚ Dohnal.

Kontrola byla provedena v době od února do července 2008 u Ministerstva financí (MF). Kontrolováno bylo období let 2006 a 2007, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující do 30. června 2008.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2008 pod číslem 08/08. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ JUDr. Eliška Kadaňová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


1 Do SFA byly mj. začleněny na základě zákonných úprav peněžní prostředky na zvláštních účtech; v roce 1996 Zvláštní účet důchodového pojištění a v roce 1997 Jaderný účet.

tisk stránky