NKÚ kontroloval Národní archiv a vybrané oblastní archivy

TISKOVÁ ZPRÁVA – 18. dubna 2011


Nejvyšší kontrolní úřad provedl kontrolu hospodaření s majetkem, se kterým jsou příslušné hospodařit Národní archiv a státní oblastní archivy. Kontrolována byla rovněž činnost Ministerstva vnitra, v jehož přímé řídící působnosti jsou kontrolované archivy. Zjištěny byly nedostatky v postupech při nabývání a nakládání s majetkem, v účetnictví a inventarizaci majetku.

Kontrola byla zaměřena na dlouhodobý hmotný majetek, jeho vedení v účetnictví, nabývání a plnění základních povinností při hospodaření s majetkem státu.

Ministerstvo vnitra jako správce programu reprodukce majetku odsouhlasilo v roce 2008 investiční záměr akce „Výkup bývalého augustiánského kláštera v Třeboni“ a na tuto akci uvolnilo prostředky státního rozpočtu ve výši 47.372 tis. Kč, přestože mu bylo známo, že v nemovitostech je umístěno 32 pronajímaných bytových jednotek. Nakoupené nemovitosti nejsou využívány k výkonu činnosti Státního oblastního archivu v Třeboni. Bez uvolnění bytů a na to navazující rozsáhlé rekonstrukce nelze majetek využít k plnění funkcí stanovených archivům zákonem o archivnictví a spisové službě.

Účetnictví Národního archivu a většiny státních oblastních archivů nebylo v letech 2008 a 2009 správné a úplné v kontrolované části dlouhodobého hmotného majetku (DHM). Byla zjištěna řada případů nedodržení obsahového vymezení položek DHM v účetní závěrce k 31. prosinci příslušného roku a v příslušném účetním období nebyly zaúčtovány všechny účetní případy.

Inventarizace majetku nebyla u několika archivů provedena v souladu se zákonem o účetnictví tím, že nebyl zjištěn skutečný stav DHM. Nedostatky byly zjištěny v údajích o nemovitostech evidovaných v katastru nemovitostí, neboť neodpovídaly skutečnosti.

U veřejných zakázek v ceně celkem přes 15 mil. Kč nedodržely archivy postupy stanovené zákonem o veřejných zakázkách.

Nedostatky byly zjištěny také v nájemních smlouvách. Užívání pronajímaného majetku nebylo sjednáno na dobu stanovenou zákonem a nebyly sjednány další zákonné podmínky.

Kontrola byla prováděna od června do prosince 2010. Kontrolovaným obdobím byly roky 2008 a 2009, v případě věcných souvislostí i předchozí období a období do ukončení kontroly. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo vnitra, Národní archiv, Státní oblastní archiv v Praze, Státní oblastní archiv v Třeboni, Státní oblastní archiv v Plzni, Státní oblastní archiv v Litoměřicích, Státní oblastní archiv v Zámrsku, Moravský zemský archiv v Brně a Zemský archiv v Opavě.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2010 pod číslem 10/13. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Rudolf Kufa.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky