NKÚ zkontroloval peněžní prostředky určené na zlepšování kvality života ve venkovských oblastech podle Programu rozvoje venkova

TISKOVÁ ZPRÁVA – 2. dubna 2012


Cílem kontroly bylo prověřit, zda peněžní prostředky státního rozpočtu a Evropské unie určené na zlepšování kvality života ve venkovských oblastech (OSA III Programu rozvoje venkova České republiky na období 2007–2013) byly poskytnuty a použity v souladu se stanovenými podmínkami.

Kontrola NKÚ ověřila administraci, realizaci a proplacení 36 projektů, na které byly formou dotací vyplaceny prostředky ve výši více než 301 mil. Kč, tj. cca 4,4 % z celkově vyplacených prostředků na osu III Programu rozvoje venkova (dále jen „PRV“). Kontrola se rovněž zabývala nastavením Pravidel PRV.

Systém implementace opatření osy III PRV hodnotí NKÚ jako v zásadě funkční a účinný. Kontrolní akce přesto odhalila některé nedostatky, které se týkaly zejména činností prováděných řídicím orgánem programu tj. Ministerstvem zemědělství a činností platební agentury tj. Státním zemědělským intervenčním fondem (dále jen „SZIF“). Byly zjištěny nedostatky v řídicích a kontrolních mechanismech. Šlo zejména o nedostatky týkající se nastavení monitorovacích indikátorů na úrovni projektů a mechanismy výběru projektů k financování. Nastavení kontroly přiměřenosti výdajů nebylo dostatečné a způsobilé zajistit, aby uplatněné výdaje projektů byly v souladu se zásadami hospodárnosti, účinnosti a efektivnosti. Dále byly zjištěny drobné nedostatky v nastavení Pravidel PRV.

SZIF se dopustil porušení rozpočtové kázně v těchto případech:

  • při provádění kontrol veřejných zakázek, v jejichž důsledku SZIF neoprávněně vyplatil částku 438.900 Kč;
  • u jednoho projektu provedl SZIF nesprávné bodování, v důsledku čehož vyplatil neoprávněně částku 4.323.028 Kč;
  • při kontrole způsobilosti výdajů, na základě kterých SZIF neoprávněně vyplatil 3.552.214 Kč.

U opatření III.3.1 zaměřeného na podporu vzdělávání je problematické ověřování dodržování podmínek, za kterých byla poskytnuta dotace.

Kontrolou u příjemců bylo mj. zjištěno:

  • u dvou projektů jeden příjemce uplatnil v rozporu s Pravidly PRV nezpůsobilé výdaje;
  • ve dvou případech porušili příjemci při realizaci zadávacího řízení Pravidla PRV a v jednom případě zákon o veřejných zakázkách;
  • tři příjemci postupovali v oblasti účtování o majetku pořízeném z dotace v rozporu se zákonem o účetnictví.

Při kontrolní akci byla odhalena pochybení v celkové výši 8.314.142 Kč, což představuje cca 2,8 % kontrolovaného objemu.

Kontrola byla prováděna od června 2011 do prosince 2011. Kontrolováno bylo období let 2009 a 2010, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrolovanými osobami byli Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond a jeho regionální odbory se sídlem v Praze, Českých Budějovicích, Brně, Olomouci a Opavě, a 29 vybraných příjemců dotací. Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2011 pod číslem 11/15. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ JUDr. Ing. Jiří Kalivoda.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky